Skandinavisk selskab for folk
der holder og holder af
ungefødende akvariefisk i naturform
Autologin:
Glemt login?

Forum: Poeciliidae

Tilbage til forum

Sverddragere med rødt pigment

Følg denne post: Du har her mulighed for at følge denne post. Dvs. at du fremover vil modtage en email hver gang der er nyt i denne post.

Din email:

Forfatter / Dato Emne
Hans-Petter Roverud
Skrevet d. 20/11-2020
kl. 23:32:18
Nei, dette dreier seg altså ikke om kulturformene. Men, det trodde faktisk jeg også da jeg så disse fiskene. Ryggfinne med prikker i rødt? Mye rødt langs sidene av fisken? Dette måtte vel være de sedvanlige kulturformene der rødt har blitt introdusert fra platy. Så har man ønsket en kombinasjon av naturfarget sverdrager og en kun en liten "dash" av rødt.

Nå ser det faktisk ut til at dette ER naturformer. De med rødspettede ryggfinner beskrives som X. helleri, Rio Otapa og skal være introdusert av Rusty Wessel i 2011.

De med rødt langs nedre halvdel av sidene kalles typisk for X. helleri "Yucatan". Det ser ut til at en mer korrekt lokasjon er Quintana Roo og at fangstmannen er en mann ved navn Günter Daul (1975).

Aquarium Glaser har solgt disse fiskene til lokale akvariebutikker i (blant annet) Norge. Dette er altså fisk med en forholdsvis pålitelig "stamtavle", men jeg vet selvsagt ikke om stammene har blitt holdt "rene" etter vår standard.

Dette indikerer uansett at oppdrettere av kulturformer ikke har behøvd å krysse arter for å fremelske rød farge i sverddragere. Det har vært tilstrekkelig å forsterke det som allerede finnes.

Nå kan man faktisk få røde Poecilia på en annen måte, nemlig ved albinisme. Så vil sikkert mange innvende, albino betyr vel et hvitt / pigmentløst dyr? Nei betyr at pigmentet melanin ikke blir syntestisert. Melanin er ikke det eneste fargestoffet. Fisk har andre pigmenter og disse vil gjerne bli maskert av melanin i en naturform. Gullfisk mangler melanin og har overskudd av røde og gule pigmenter. I tillegg gir guanin skjellglans. Naturformen er brunlig fordi melanin sammen med de andre pigmentene gir en lys brun fisk, med skjellglans.

Så, rent røde sverddragere kan faktisk være albino, men det kan de ikke være hvis de også har andre pigmenter, som de jeg har beskrevet her. Dette dreier seg altså om grønne sverddragere med innslag av rødt.