Skandinavisk selskab for folk
der holder og holder af
ungefødende akvariefisk i naturform
Autologin:
Glemt login?

Forum: Goodeidae

Tilbage til forum

Ameca splendens og Xenotoca variata i mit 530L

Følg denne post: Du har her mulighed for at følge denne post. Dvs. at du fremover vil modtage en email hver gang der er nyt i denne post.

Din email:

Forfatter / Dato Emne
Steffen Voldfrom
Skrevet d. 07/03-2015
kl. 15:01:36
Efter sidste års poecilia arrangemant, hvor jeg kom hjem bla. med Ameca splendens og Xenotoca variata, vil jeg lige dele mine erfarringer med jer.

530 liter etableret cichlide akvarium.
Akvariet er indrettet ret klassisk med afrundede sten, trærødder samt cryptocoryner og sværdplanter. Der gik i forvejen en kvartet (2.2) af den fredelige cichlide, Archocentrus multispinosa, samt 4-5 Ancistrus sp. Altså et meget roligt akvarium, hovedsageligt med aktivitet langs bunden og i den nederste halvdel.
Mit største akvarium og det oplagte sted til det store Ameca splendens par fra auktionen. De kunne nok nyde alt den frie plads og samtidig bringe lidt liv i den frie vandmasse. Lidt senere stod jeg med en gruppe Xenotoca variata som jeg havde lidt svært ved at få passet ind. Valget stod imellem at dele gruppen op i nogle 54L i reolen, eller et 128 jeg bruges til opfodring af Ancistrus unger. Ingen af delen havde jeg lyst til.
Jeg tog et par kopper kaffe foran mit 530L og tænkte lidt over tingene, og så kan i vel gætte jer til resten. Poserne med X. variata blev placeret ved siden af Amecaerne i 530L.

På trods af, at jeg kender mine cichlider godt og ved hvad jeg kan forvente mig af dem, var jeg lidt nervøs. Alt er dog gået fint, om end ikke helt som planlagt. Godt nok brugte både Ameca og X. variata hele akvariet, men de virkede gladest for den nederste og midterste del som mine cichlider også foretrækker. Jeg har tilfældigt og heldigt afhjulpet dette, ved for syns skyld, at flytte et par af sværdplanterne (plantet i krukker) tættere op mod overfladen. Det har virket som et springbræt for de nye beboere, der nu frit benytter hele akvariets dybde.

Når jeg ser på akvariet nogle måneder efter poecilia weekenden, er jeg godt tilfreds. Fiskene er faldet godt til og jeg har fået det liv i akvariet som jeg ønskede mig. Ameca hannen er lidt grov ved cichliderne når han cruiser rund i akvariet. Han konfrontere den dominante han, og selvom der hverken er afbidte finner eller egentlig slåskamp, er det ikke optimalt i længden. De to hunner udviser af og til tegn på stress. Archocentrus multispinosa er nok for blødsøden en art til at gå med den gamle Ameca han, men det er jo netop derfor jeg er glad for dem; de er meget rolige. Gnidningerne mellem arterne er dog aftaget med tiden og nu mildest talt ubetydelige. Selv med æg/unger giver cichliderne ikke anledning til problemer.

Derimod kommer Xenotocaerne godt ud af det med alle. Hannerne har deres egne små indbyrdes kampe, men ellers passer de sig selv og er dejlig aktive. Faktisk er hannerne så aktive at jeg har været nervøs for hunnerne, og flyttet en håndfuld unger til deres eget 128. En anden årsag til flytning af ungerne er, at Amecaerne yngler som rotter, og jeg har været bange for at de skulle presse X. variata hunnerne for meget. Jeg flytter da også med mellemrum de store Ameca unger over i deres eget 200L, så de ikke bliver for mange i mit 530er. Heldigvis kommer der nye X. variata unger ret ofte, så alt i alt en god beslutning med de to arter i samme akvarium.

Til sidst lige et par ord om ungernes indbyrdes opførsel. Mens de er helt små, holder unger fra begge arter sig sammen i en gruppe, gerne oppe i overfladen hvor der er ro og fred. Faktisk i den ende af akvariet hvor cichliderne oftenst opholder sig. Når Ameca ungerne bliver et par uger gamle søger de mod bunden mens variata ungerne gerne holder sig lidt længere blandt de store blade på mine hammerståede Cryptocoryner og sværdplanter eller tæt på rødderne. Først senere kommer de ned i akvariets mellemlag og svømmer frit sammen med de større fisk. I det store hele bliver de ikke jagtet eller generet, hverken af de voksne Ameca eller mine Ciclider. Variata hannerne kan derimod godt jagte ungerne lidt, men så snart de får øje på en anden voksen han glemmer de ungerne.
Michael Winther
Skrevet d. 07/03-2015
kl. 20:28:19
Dejligt at du her deler dine oplevelser med fiskene hjemme i stuen. Den slags indlæg kan vi aldrig få nok af.
Hvordan er interaktionen mellem amecaer og variataer? Udseendetsmæssigt ligner de jo hinanden ret meget. Er der konflikter?
Har du overflade-planter i? Jeg oplever at mine variataer er slemme til at æde egne unger, men det lyder som om du får masser af unger.
Martin Ravn
Skrevet d. 08/03-2015
kl. 08:53:21
for tyve år siden holdt jeg masser af cichlider sammen med store ungefødere som Ameca, store Poecilia etc. Det gik fint med de mindre mellemamerikanere og for så vidt også med C nicaraguensis hvor jeg havde både cichlider, P. Liberty Molly samt Procambarus clarkii til at yngle i et 180 liters....
Jeg tænker at Ilyodon eller X eiseni ligeledes vil være udmærkede selvskabsfisk i et rummeligt akvarie med de mindre cichlider fra mellemamerika.
Thue Grum-Schwensen
Skrevet d. 08/03-2015
kl. 11:12:42
Steffen - kunne du ikke skrive lidt om det til bladet også. Gerne med et par gode billeder til også :-) !
Steffen Voldfrom
Skrevet d. 12/03-2015
kl. 20:06:06
Kejsa Michael.
Jeg har ingen gnidninger mellem Ameca og variata, slet ingen. Af og til opsøger en variata han et øjeblik den store Ameca hun eller en af de unge hunner, men de bliver bare ignoreret og så er det overstået. Faktisk virker det som om fiskene sagtens kan kende forskæl på hinanden, på trods af de ligner hinanden temmeligt meget. Når der er optakt til lidt bøvl mellem arterne er det Ameca hannen og cichliderne der truer af hinanden. Det er her han bliver flottest, når han puster sig op og spiler finnerne ud, men for det meste får cichliderne (dem der ikke lige laver det frække bag trærodden) lov at pille i bundlaget. Amecaerne holder sig dog væk fra det frække hjørne hvor den dominerende han har sit spot.
Faktisk er det min gamle Ancistrus malle der er mest ballade med, han kan være virkelig strid og er ikke bange for noget.

Mht. variata og ungerne, så ryger der måske nogle få hist og her, men der er ikke egentlig jagt på dem og jeg har ikke endnu set en unge blive fanget eller nogle mangle en halv hale. Ofte ser jeg variata hannerne svømme direkte forbi de små uden at lade sig bemærke med noget. Det er heller ikke sådan at ungerne gemmer sig i hjørnerne eller bag pumpen. De står for det meste midt i akvariet lige under overfladen, hvilket jeg ikke tror de ville gøre hvis de følte sig udsat.
Nej, ingen flydeplanter som for eksempel muslingeplomst med de fine rødder til at gemme sig mellem. Jeg har hammerslået cryptocoryner og en stor enchinodorus der har blade oppe i overfladen, men i midten af akvariet hvor ungerne gerne samles er overfladen fri. Jeg vil tro at akvariets størrelse også spiller en rolle. Variataerne er meget aktive og i et mindre akvarie kunne jeg forestille mig at de kunne være hårde ved ungerne.

Ja Martin, det er jeg enig i. X. eiseni yngler som en pest så det ikke er noget problem hvis der forsvinder et par unger eller flere. Mine Characodon lateralis har i hvert vald haft godt af lidt eiseni selskab og er nu begyndt at yngle pænt, noget der ellers bekymrede mig en smule.
Mine Ilyodon er jeg virkeligt glad for og de kan i hvert fald komme af vejen hvis der er brig for det. De har fået mit 325L og ser ud til at trives i et større akvarie. Når jeg får overskud skal dette akvarie da også gøres lidt mere spændende. Det er i øjeblikket barbund med planter i glas og krukker. Men ja, helt sikkert en fisk der egner sig til et større selskabsakvarie, dog ikke med alt for små/sarte fisk da de kan være temmeligt,,, skal vi kalde det voldsomme.

Thue, det kan du tro. Jeg har desværre haft en rigtig dålig periode hvor tingene har stået stille og jeg også mådte melde pas til spejderbørnene, men har det bedre igen nu. Jeg skal se om jeg ikke kan få bakset et par ting sammen.
Michael Winther
Skrevet d. 21/05-2015
kl. 20:58:29
Din artikel bliver fed i det kommende Poecilibladet Steffen! Tak for den!