Skandinavisk selskab for folk
der holder og holder af
ungefødende akvariefisk i naturform
Autologin:
Glemt login?

Forum: Teknik/udstyr

Tilbage til forum

LED armatur?

Følg denne post: Du har her mulighed for at følge denne post. Dvs. at du fremover vil modtage en email hver gang der er nyt i denne post.

Din email:

Forfatter / Dato Emne
Morten Hansen
Skrevet d. 23/10-2014
kl. 22:22:29
Hej

Er der nogle erfaringer med LED belysning af akvarier i denne forening? Jeg har kig på følgende lysliste http://www.harald-nyborg.dk/p8751/lysliste-led-18w-1156mm, som jeg tænker på at anskaffe tre stykker af og selv bygge et armatur med. Mit gamle akvarium kører med et T5 armatur fra Harald Nyborg på 21 watt. Lysmængden er dog i underkanten. Gror de gængse ikke krævende planter nogenlunde med LED lys?

Mvh.
Morten
Michael Winther
Skrevet d. 25/10-2014
kl. 17:32:41
Jeg har ingen erfaring med LED belysning. Jeg vil dog gerne skifte til LED lidt efter lidt. Unimati har nogle, der ser rigtigt gode ud.
Morten Hansen
Skrevet d. 26/10-2014
kl. 08:33:45
Hej igen

Jeg har læst lidt om LED de sidste dage. De egner sig vist bedst til små akvarier med forholdsvis lille vanddybde. Alternativet er, at man skal bruge så mange, at besparelsen ryger. T5 er vist stadigvæk det bedste og det billigste til det mellemstore akvarie med planter. Jeg kan få dem smidt i nakken i biltema i forskellige længder og koble flere sammen, så det bliver nok løsningen.

http://www.biltema.dk/da/Byggeri/Belysning-og-pare/Belysning-indendors/Lysrorsarmatur-T5-46275/

Mvh.
Morten
Roland Dreinø
Skrevet d. 27/10-2014
kl. 06:55:57
E`n ting der aldrig bliver nævnt er: At du nu kan have meget lys på bare e`n sikring. Har nu bare LEDlys i min nyrenoverede stue. Så nu behøver jeg ikke så stor sikring. Det er vel vigtigt, især i ældre huse.
Mikkel Andersen
Skrevet d. 27/10-2014
kl. 08:33:53
Jeg har forsøgt mig med en del af Ikeas udvalg, som er billigt. Det er endnu kun i kælderen hvor at det hele kan se ud som det nu gør med ledninger her og der og lidt mudder i krogene ;-)

Erfaringen er at planterne gror ikke specielt hurtigt, men de gror. Jeg har forsøgt det på 112/128 liters akvarierne med relativ succes. Der skal mange skinner på, men så bliver det også ok. Udgiften til at lyse et akvarie op.. som oveni har en del flydeplanter løber hurtigt op på 1000,- før at man tænder lyset. Til gengæld er det stadig billigere og dermed også mere miljøvenligt derefter.

Mine 8 45 liters akvarier er tilgengæld kørende med 8 watt ialt, og der kører enormt godt med led.

Jeg har også lidt små baljer her og der med lidt N. elegans og formosa, og de kører med en lille 2-3 watts lampe, og de virker.

En bekymring jeg dog har i forhold til ikea, er at produktionen af dem sikkert ikke er specielt miljøvenlig...
Martin Ravn
Skrevet d. 27/10-2014
kl. 09:54:50
en spotlight med en led pærer i giver også i mange tilfælde et fornuftigt lys som mange planter kan gro under.
Morten Hansen
Skrevet d. 30/10-2014
kl. 20:56:16
Tak for svarene. Jeg kan forstå, at I også har mest succes med LED til de mindre akvarier. Der er selvfølgelig en mindre besparelse at hente, men da jeg prøver at nøjes med en lille 300 liters cirkulationspumpe og lys til mit 240 liters akvarium, vil jeg gerne have en god plantevækst, som er vandrensende. Jeg tror derfor, at jeg hopper på T5 i første omgang medmindre.........
Jeg kom til at tænke på et filters vandrensende evne i forhold til ordentlige belyste planter. Er der lavet nogle forsøg med den slags, som I kender til? Hvad er mest effektivt til at få fjernet affaldsstoffer fra vandet, hvis man gør det op i watt? Jeg ville kunne leve med LED og deraf ringere plantevækst, hvis jeg fik mere for pengene med et filter........

Mvh.
Morten
Albert Johann Palner
Skrevet d. 31/10-2014
kl. 08:50:38
Hej

Den billigste/bedste måde at fjerne affaldsstoffer på er at skifte vand.

Albert
Martin Ravn
Skrevet d. 31/10-2014
kl. 10:06:27
Læs ecology of the planted aquarium og bliv meget klogere.
Morten Hansen
Skrevet d. 31/10-2014
kl. 18:25:24
Tak for det. Jeg har lige købt den som e-bog på academicbooks.dk, så må vi se, hvor klog jeg bliver. :)
Morten Hansen
Skrevet d. 12/11-2014
kl. 18:25:41
Endnu en gang tak for tippet. Jeg er i gang med bogen og har aldrig været klar over, at allelopathi sikkert er grunden til, at en del af mine planterarter stille og roligt er forsvundet i mine akvarier gennem årene. Super bog indtil videre!
Hans-Petter Roverud
Skrevet d. 20/11-2014
kl. 22:34:47
Et stort problem for alle som vil ha planter til å gro er at vanlige lyskilder overhodet ikke legger noen vekt på lysspektrum. Planter skal ha lys av blå og rød bølgelengde samtidig. Typisk vil vanlige lyskilder gi en mengde gult lys og svært så lite i begge ytterkanter av det synlige spektrum. Derfor kjøper man ikke plantelys i en standard elektrisk forretning / matvareforretning. LED-teknologien kan nok anvendes da det er mulig å endre lysets fargetemperatur og dermed burde man kunne stille inn noen lamper på henholdsvis det blå og det røde. Uansett lider vi under det faktum at vanlig innebelysning er rettet mot et annet marked og plantevekst er slett ikke med i produsentenes vurdering.

Standard glødepærer og halogenpærer fungerer fordi de har fullspektrum av lys og da blir det også litt av det blå og det røde, men også unødig meget gult og alt for mye varme. Vanlige "hvite" lysstoffrør har et fattig spektrum med mange huller. Stort sett dreier det seg om noen topper innenfor det gule og det grønne og slett ingenting som er virkelig rødt og blått.
Martin Ravn
Skrevet d. 20/11-2014
kl. 22:43:27
Alm gule lysstofrør fungerer fint her til planter. Og jeg har mange planter.
Thue Grum-Schwensen
Skrevet d. 21/11-2014
kl. 05:29:20
Som LED kan man få deciderede plantelamper (pærer) - og kombineret med LED-rør fungerer det så vidt jeg kan se fint. Det har jeg haft som lys et par måneder, og planterne vokser mere end før. Men jeg vil have det lidt længere, før jeg konkluderer noget. Strøm sparer det i hvert fald også :-)
Morten Hansen
Skrevet d. 21/11-2014
kl. 23:47:51
Hej Thue

Jeg har lavet mit armatur færdigt i dag. Det blev til tre T5 á 28 watt, så jeg venter lidt med det LED. Det er vildt at se, hvordan bobler af ilt står op i akvariet efter den nye belysning. Det koster mig ca. 50 kroner om måneden i strøm. Jeg har lagt lidt billeder ind under "Ordet er frit".

Mvh.
Morten
Hans-Petter Roverud
Skrevet d. 23/11-2014
kl. 20:09:39

--------------------------------
Martin Ravn skrev:
Alm gule lysstofrør fungerer fint her til planter. Og jeg har mange planter.
--------------------------------

Har du Anubias? Jeg har selv funnet ut at Anubias vokser fint med en "spektrums-fattig" lyskilde. Andre planter trives slett ikke med lysrør fra matvarebutikken. Forøvrig skal man selvsagt tilsette jern for å fremme plantevekst. Uansett, noen planter er ikke kresne, men mange av dem vi ønsker at skal gro kommer ikke til sin rett i fattig, gul-hvitt lys. De alger som vi oftest ikke ønsker er derimot godt fornøyd med hvilket som helst lys og er heller ikke kresne når det gjelder mineraler i vannet. For fisk er selvsagt alt dette likegyldig.
Morten Hansen
Skrevet d. 23/11-2014
kl. 20:54:10
Hej Hans-Petter

Jeg startede med Anubias sammen med Vallesneria nana, javabregner og Cabomba. Akvariet var belyst med ét 21 watt T5 rør i to år. Der var gødning(ler) i underlaget. Først gik Cabomba i sig selv, herefter gik anubias i sig selv. Tilbage groede Vallesneria nana og min javabregne. De er nu blevet flyttet til det nye akvarie med en anden belysning. Det er for tidligt at sige noget fornuftigt om dette. Tiden må vise, hvordan det går. Jeg har ikke lagt et nyt lerlag, men bare smidt bundlaget over med de lerrester, som var i bundlaget fra mit gamle akvarium. Trådalger har altid groet fint i akvariet.
Jeg tror, at tilbagegangen af div. plantearter skyldes allelopathi, men det er bare et gæt. Vallesnerien ser ud til at ovetage akvariet med tiden hos mig, men det kan være, at javabregnen får fat igen efter den nye belysning.

Mvh.
Morten
Martin Ravn
Skrevet d. 24/11-2014
kl. 20:07:50
Anubias, ceratophyllum, ceratopteris, mosser, cryptocoryne, ranunculus, najas, potamogeton, vallisneria, echinodorus, limnophila, masilea, lagenandra, callitriche, nymphaea, nuphar, crinum, sagittaria, najas, hottonia, egeria, myriophyllum, javabregner, aponogeton, isoetes, lemna, salvinia, limnobium, cabomba, sparganium, hydrocotyle med flere gror alle udmærket under alm gult lys fra et byggemarket.
Det skal siges at jeg dyrker planterne i sandet havejord blandet med lidt grus og ler.
Martin Ravn
Skrevet d. 24/11-2014
kl. 20:21:16
Glemte bolbitia, didiplis, lilaeopsis, ludwigia, rotala..
En af de gode metoder til fx at etablerer lidt sværere arter som fx marsilea eller ranunculus er at plante dem i jordblandingen der holdes fugtigt med tætsluttende dæksglas men uden vand. Dvs at planten etablerer sit rodsystem i en emers tilstand. Dette giver planten direkte adgang til co2. Det er også vigtigt at planterne helt generelt når de dyrkes submers får mulighed for at sende emerse blade op når de når vandoverfladen så de kan tanke co2
Hans-Petter Roverud
Skrevet d. 26/11-2014
kl. 22:21:53
En alternativ filosofi til "optimalt spektrum" er "rikelig belysning x 2". Det vil si, endel akvarister har argumentert for at det går bra med billige lysstoffrør såfremt man anvender mange nok. Man kan da f.eks. velge å bruke 4 billige rør fremfor å bruke 2 optimale (men dyrere) rør.

Det var en imponerende liste av planter Martin. Jeg ble litt nysgjerrig da jeg så Najas. Jeg plukket med Najas graminea eller Najas indica fra Thailand for nærmere ti år siden. Disse vokser nå i akvarier rundt om i Norge, men jeg har aldri fått en endelig, autoritativ artsbestemmelse. Hvilke Najas sp. vokser i midtre regioner av Jylland?

Ellers dyrker jeg sumpplanter som Anubias og Echinodorus med lavt vann og stor luftdel under dekkglass. Da kommer til sin rett. Planter som "står" når de løftes ut av vannet er egentlig sumpplanter og trives ikke helt neddykket i lengden. Torv / mose / sphagnum under et dekke av grus gir et godt grunnlag for friske planter og så er tilskudd av jern gunstig.
Martin Ravn
Skrevet d. 27/11-2014
kl. 10:14:49
Jeg har max to rør på mine akvarier. En stor del af mine planter dyrkes endvidere udenfor om sommeren og nogle både sommer og vinter. En del af mine akvarier er endvidere koldtvandsakvarier der ryger ned på 4C om vinteren. I de to andre akvarierum er temperaturen henholdsvis 12C og 17C om vinteren.
Jeg har en stor interesse i vand og sumpplanter og har du najas med lokalitet er jeg meget interesseret. Jeg har to typer af Najas i akvarierne men har aldrig brugt tid på at artsbestemme dem.
Morten Hansen
Skrevet d. 27/11-2014
kl. 23:54:24
Jeg har faktisk tænkt på, om man skulle sænke vandstanden og have lidt sumpplanter emers i akvariet. De kunne stå i en lille indlimet hylde. Mange af dem kan man få til at blomstre, og de er et fantastisk smukt alternativ til de gængse stueplanter. Måske bliver det i et paludarium i stedet......
Hugo Nielsen
Skrevet d. 17/02-2015
kl. 22:15:58
http://www.ebay.de/itm/LED-Rohre-60cm-90cm-120cm-150cm-T8-G13-Tube-Leuchte-transparent-matt-/310932171368?pt=DE_M%C3%B6bel_Wohnen_Leuchtmittel&var=&hash=item4865006a68
Sådan nogen har jeg i et par reoler farve 4000 og farve 6000 de virker begge udemærket til lette planter som cryptocoryner , bolbitis, microsorium, anubias og forskellige mosser.