Skandinavisk selskab for folk
der holder og holder af
ungefødende akvariefisk i naturform
Autologin:
Glemt login?

Forum: Ordet er frit

Tilbage til forum

Artsansvarlig?

Følg denne post: Du har her mulighed for at følge denne post. Dvs. at du fremover vil modtage en email hver gang der er nyt i denne post.

Din email:

Forfatter / Dato Emne
Morten Hansen
Skrevet d. 13/10-2014
kl. 00:32:42
Hej

Jeg hedder Morten og er ny i dette forum. Jeg har holdt akvariefisk, siden jeg var en helt lille dreng. Jeg har været forbi mange forskellige ferskvandsfisk, men er ofte endt ud i pladsproblemer, hvilket, som regel, har resulteret i nedlukning og afskaffelse af fisk og akvarier. Højst sandsynligt fordi samlermanien har overvundet fornuften, og måske fordi glæden ved det simple og overskuelige er blevet glemt i forfølgelsen af det næste "kick" fra en ny art. Nu er jeg blevet tilpas gammel og træt, men er stadigvæk fascineret af den ro og tilfredsstillelse akvariet giver mig, når jeg sidder og kigger på det. Jeg har i dag 120 liter vand med 11 guppyer. Akvariet startede jeg op for lidt over to år siden, hvor jeg besluttede mig for at gøre op med samlermanien. Jeg ville gøre noget andet med hobbyen. Det blev til det "projekt", som jeg kører nu. Akvariet blev startet i august 2012 med et bundlag, vallesneria, javabregner, anubias, andemad, en kop vand fra en spand i haven, intet varmelegeme, en lille eheim cirkulationspumpe (5 watt), og et T5 armatur fra Harald Nyborg. Jeg fik med planterne indført blæresnegle, malajsnegle og posthornssnegle. Jeg satte mig tilbage og kiggede på det.
Det begyndte efter et par måneder at vrimle med cyclops, planarier, nematoder og hydra, ja sågar en grøn guldsmedelarve kom til syne. Herudover alger og god plantevækst. Omkring december købte jeg to kulturguppyer ved den lokale dyrehandel. De havde ikke vildformen, men jeg regnede med at deres afkom ville ende med at ligne vildformen, da jeg havde besluttet mig for aldrig at komme foder i akvariet. Jeg knuser lidt snegle en gang imellem, men jeg har aldrig tilført akvariet andet end en smule fordampet vand, cirkulation og lys.
Nu sidder jeg lidt over to år efter og ser på fire hunner, som jeg betegner "F1'ere" og syv "F2'ere". Min ene lille han, som lignede vildformen døde for et par måneder siden. Den blev halvandet år. Jeg venter nu på en han fra "F2'erne", eller rettere jeg håber. :) For mig handler det om at finde ind til kernen af hobbyen. Glæden ved at følge det samme "biotop" gennem en lang årrække og få et forhold til hele akvariet og dets beboere. En følelse som for mig er ligefremproportional med tiden, som jeg har det enkelte akvarie. Det er jeg blevet bevidst om på mine "gamle dage", 36 år. Nogle griner sikkert nu. ;) Akvariet bliver nærmest en del af familien og en selv. Man følger det jo på godt og ondt. Når jeg sidder og læser i forummet springer det mig i øjnene, at de akvarister som har nogle gamle stammer er rigtig stolte af dem. Måske skyldes det følelsen af noget "familie" som har været med længe? Noget som jeg kan nikke genkendende til. Det gør mig en smule trist, når jeg læser indlæg om stammer, som er gået i glemmebogen af den ene eller anden årsag. Det er som om, en hel "familie" er uddød, fordi ingen rigtigt har påtaget sig ansvaret...

Her er mit forslag, som måske kunne være medvirkende til, at PS fik gjort hobbyen mere seriøs. Også for de akvarister med få akvarier og begrænset tid. Glæden skal i højsædet i hobbyen, uden det behøver at blive til et spørgsmål om antallet af arter/stammer og mængden af liter vand. Samtidig bør man i en klub føler sig som en del af noget større. PS handler blandt andet om bevaring af arter/stammer af naturformer af ungefødende fisk. Derfor undrer det mig, at nogle stammer/arter forsvinder fra hobbyen?

Kunne der laves en liste over medlemmer, som var artsansvarlige? Tanker hertil:

Hver art/stamme skal have minimum 1(måske 2) og højst 4 medlemmer, som er ansvarlige for den pågældende art/stamme.

Arten/stammen skal holdes under betingelser, som ligner dens naturlige biotop mest muligt. Vandværdier, temperatursvingninger, føde (både høj og lav fødetilgang, så der naturligt dør nogle), indretning, akvarie af en, til arten, passende størrelse, etc.

Foder, bestandsudvikling, vandværdier, andet info og billeder af fiskene/akvariet skal hvert halve år uploades til poecilia.org., så andre kan følge arbejdet og evt. sammenligne med deres egen bestand.

Det skal selvfølgelig være frivilligt om man vil påtage sig at være artsansvarlig, og der bør være mulighed for at overdrage arter/stammer.

Fordele:

Det kunne sparke noget gang i hjemmesiden, vi ville alle blive klogere, vi ville have mulighed for at sammenligne med andre artsansvarlige, vi ville bevare arterne/stammerne i hobbyen, vi ville måske nyde hobbyen og de enkelte arter/stammer lidt mere og føle os som en del af noget større og mere seriøst.

Jeg påtager mig gerne en art/stamme. :)

Mvh.
Morten
Morten Hansen
Skrevet d. 13/10-2014
kl. 07:05:28
*erstattet fordampet vand*. Jeg har ikke tilført *fordampet vand*. :()
Martin Ravn
Skrevet d. 13/10-2014
kl. 10:07:29
At sætte et akvarie op der bare kører i årevis kan jo være rigtigt interessant at følge med i. Jeg er selv stor tilhænger af at sætte små økosystemer op der langt hen af vejen bare kører uden at jeg skal lave ret meget andet end at luge.
Der er gennem årene både i og uden for poecilia regi lavet artsprogrammer for truede arter. Truede i naturen eller truede i hobbyen. Der er altid en stor tilslutning i starten og så dør det ud. Det kan der være mange grunde til, et par enkelte er mistet interesse, skilsmisser, flytninger, depressioner, stress, familie forøgelse etc. Vi er bare mennesker og i sidste ende holder vi de arter vi kan lide.
Nogle arter har altid et stort publikum, fx højstatus arter som diverse xiphophorus og characodon, de indbringer også altid en del på auktioner. Disse arter behøver ikke en ekstra hjælp for at kunne findes i hobbyen da de samtidigt signalerer at man er øverst inden for ungeføder folkene, andre er lavstatus arter men er så lette at yngle med at de heller ikke mistes, fx chapalichthys og ameca. Atter andre er for vanskelige og for besværlige for en stueakvarist fx allotoca, girardinichthys men disse har stadigt nogle ganske få, men meget dedikerede følgere.
Nogle arter ryger bare ud igen, sådan er det vist bare. Jeg tænker det for så vidt er interessant nok om nogen i en periode på fx et par år dokumenterer en udvikling i et kunstigt økosystem med billeder og ord og at der måske kommer en sektion på hjemmesiden til det som kan bruges som reference. Tænker også det vil have en god værdi i form af at vise hvordan man også kan holde akvarium. Jeg tror ikke succeskriteriet skal være at der er rigtigt mange med på projektet og at projektet skal køre evigt, men mere at de der melder sig til at gøre det i fx to år, faktisk gennemføre og at der jo ikke behøver at være rigtigt mange med før end det har en værdi.
Martin
Morten Hansen
Skrevet d. 13/10-2014
kl. 10:48:52
Hej Martin

Tak for dit svar. Måske skal det være projektbaseret, men jeg synes, at man bør indgå en "samvittighedskontrakt". Det er med til at opretholde motivationen og en følelse af ansvar, så projektet bliver gennemført og dokumentationen sikres. En toårig periode lyder fornuftig til nogle projekter, men med mulighed for forlængelse. Andre projekter kan måske være kortere? Kunne man nedsætte et udvalg, som udarbejdede et forslag til sådan en projektkontrakt med PS?

Mvh.
Morten
Morten Hansen
Skrevet d. 13/10-2014
kl. 10:58:08
*Kan man nedsætte et udvalg, som udarbejder et forslag til sådan en projektkontrakt med PS?* Savner en redigeringsmulighed? :-)
Morten Hansen
Skrevet d. 13/10-2014
kl. 11:07:16
Mit "guppyprojekt"
Martin Ravn
Skrevet d. 13/10-2014
kl. 16:31:41
...tror ikke du kommer særligt langt med kontrakter. Jeg skal lige indskyde at jeg ikke udtaler mig på Poecilias vegne, men mere min egen holdning ud fra min erfaring med at være medlem i PS.
Men som sagt, kontrakter er værdiløse i den forstand, at de alligevel ikke er bindende her. En anden strategi hvis det nu er et billed- og tekst-projekt, kunne være at de som er interesserede hurtigt får deres billeder, info og navne på hjemmesiden og på den måde er man forpligtet i og med, at alle kan se hvad men bidrager med og ikke bidrager med.
Men jeg tror, at det skal defineres lidt mere konkret hvad et sådan projekt skal gå ud på.

Morten Hansen
Skrevet d. 13/10-2014
kl. 18:50:22
..Du har nok ret Martin. Måske handler det i realiteten bare om at nyde de små fisk, skifte lidt vand, rense en rude og spise lidt kage til kaffen. :)
Thue Grum-Schwensen
Skrevet d. 13/10-2014
kl. 19:25:11
Jeg synes, indslaget er forfriskende. Jeg synes også, det er en del af Poecilia-ånden at støtte at støtte bevaringsarbejde, som vi også gør på forskellige måder bl.a. via en del af vores kontingent.
Men derudover er jeg lidt forsigtig med alt for "store brød" og kontrakter og den slags. Er nok lidt enig med Martin; men hvis nogle gerne vil prøve noget, skal de bestemt være velkomne. Som med ethvert prpjekt skal det nok være ret præcist defineret, hvad det går, og hvad man konkret skal gøre - samt hvad formålet er. Og så er der det med, at der en tendens til, at det går lidt i sig selv, når den første begejstring er kølnet lidt.
Derfor også stor respekt til nogle af dem, der vedholdende bliver ved med at holde og dermed bevare de samme arter - også selv om det ikke er en del af et projekt :-).
Morten Hansen
Skrevet d. 13/10-2014
kl. 21:39:46
Ja, man bør starte med sig selv. Det kan aldrig skade at gå i gang. :)
Jørgen Hedegaard Andersen
Skrevet d. 29/03-2017
kl. 15:47:31
Morten Hansen jeg kan godt li' dit indlæg, jeg har et samarbejde med Søren Lund om at holde Xiphophorus, og de fiske jeg har kan andre også få del i. Det er det "store" ved klubben efter min mening, Poecilia ånden kaldes den, den behandling jeg gi' andre i klubben forventer jeg at få igen efter samme princip, måske ikke de samme medlemmer som jeg selv har givet, men alligevel er det en del af det store samarbejde som hele klubben skulle stå for.
De arter jeg holder bliver jeg ved med at holde, og det er ikke med min gode vilje at nogle går ned.

jeg føler mig ansvarlig for de fisk jeg har, og vel holde dem så længe jeg kan.
Det har altid været min målsætning,og også mit personlige eksperiment.
så nu fik du meget sent svar fra mig, et andet personlig eksperiment er at være vedholdende i klubben, og det ér lykkedes mig at være med siden 1993 uden afbrydelser. 😉
så hvis du vil ha' et samarbejde med mig siger du bare til.
Jørgen Hedegaard Andersen
Skrevet d. 29/03-2017
kl. 17:49:40
PS.

Egentlig så jeg helst at vi alle holdt mindst en art, men det går ikke rigtig og det skal komme af sig selv og interesse ellers går det ikke.