Skandinavisk selskab for folk
der holder og holder af
ungefødende akvariefisk i naturform
Autologin:
Glemt login?

Forum: Havedam

Tilbage til forum

Tropisk havedam

Følg denne post: Du har her mulighed for at følge denne post. Dvs. at du fremover vil modtage en email hver gang der er nyt i denne post.

Din email:

Forfatter / Dato Emne
Hans-Petter Roverud
Skrevet d. 07/07-2014
kl. 19:47:50
Jeg har havedammer utenfor huset i Thailand. (Denne PC har ikke skandinavisk tastatur saa dere faar baere over med mangel paa ae, oe og aa). Utfordringen her er hovedsakelig aa holde vanntemperaturen under 30 grader. Det gaar naa naar regntiden har startet, men den varmeste tiden om vaaren blir lufttemperaturen gjerne 40 grader. Det gjelder om aa ha beplantning som skygger for solen samt vannplanter i samme hensikt. Nymphea vannliljer er mye brukt og ogsaa hornblad (Ceratophyllum demersum). Guppy er vel den Poecilidae som klarer seg best gjennom hele aaret. Platy fungerer bra naa, men det skal holde hardt i den varmeste perioden. Folk holder faktisk koi i betongdammer, men det krever dype dammer eller dammer i fullstendig skygge. Jeg har fanget Pseudomystus siamensis i en lokal kanal og den taaler det meste. Naturlige vannloep holder stort sett 26 til 30 grader og da er man i oevre, komfortable temperatursone for de fleste tropefisk. Problemet med dammer er at vannvolumet blir for lite og enhver gjennomluftning eller kunstige fossefall bringer temperaturen opp mot lufttemperatur. Poecilider i allverdens kulturformer avles i betongdammer under skyggeduk. Det er likevel litt underlig at Xiphophorus fungerer i dette klimaet. Jeg har ikke sett noen teknisk nedkjoeling av vann hos lokale akvariefiskoppdrettere--det hele dreier seg om aa skjerme vannet for solvarme samt god kontakt med den litt kaldere grunnmassen.
Hans-Petter Roverud
Skrevet d. 24/07-2014
kl. 19:07:55


Fanget endel ville fisk og satt dem ut i dammen. Vi får se om de klarer seg. Fangsted er naturlige pytter med tildels uklart vann med lotus-vannliljer og andre overflateplanter. Disse vannbassengene tørker aldri helt ut. Fisk: Trichogaster tricopterus, Betta imbellis og Rasbora borapetensis.

Ferale guppy forefinnes i forurensede kanaler nær større byer, men ikke her på landet.
Mikkel Andersen
Skrevet d. 25/07-2014
kl. 07:20:52
Jeg kan godt misunde dig at kunne have fisk udendørs hele året. Det fylder en stor del af min hobby, men varer kun få måneder desværre. Det kunne være så spændende! Fedt bassin!