Skandinavisk selskab for folk
der holder og holder af
ungefødende akvariefisk i naturform
Autologin:
Glemt login?

Forum: Poeciliidae

Tilbage til forum

Hva er risikoen for uønsket krysning?

Følg denne post: Du har her mulighed for at følge denne post. Dvs. at du fremover vil modtage en email hver gang der er nyt i denne post.

Din email:

Forfatter / Dato Emne
Hans-Petter Roverud
Skrevet d. 14/04-2014
kl. 23:32:13
Ideelt sett holder vi arter og stammer i separate akvarier. Under alle omstendigheter holder vi stammer av samme art i separate akvarier da de ellers vil krysse ukritisk.

Men, vil forskjellige arter krysse så lenge som motsatt kjønn av samme art er tilgjengelig? For de fleste ønskede krysninger må man nemlig fremtvinge krysning ved å holde hanner av en art og kun hunner av en annen (eller omvendt). De fleste fisk foretrekker sin egen art. Jeg husker faktisk å ha lest at hunner som er røde kulturformer av sverdragere vil foretrekke en viltfarget grønn hann om de har alternativer.

Vil f.eks. X. maculatus og X. helleri i samme kar gi sannsynlighet for krysning, forutsatt at begge arter er representert med begge kjønn?
Martin Ravn
Skrevet d. 15/04-2014
kl. 19:01:08
ja, sandsynlighed eller risiko.
Jørgen Hedegaard Andersen
Skrevet d. 18/04-2014
kl. 09:58:09
Du har helt sikkert ret, men jeg ved det ikke, og jeg vel heller ikke forsøge det exp. Da det ikke har min interesse. Og jeg har heller ikke akvarier nok til det.
Hans-Petter Roverud
Skrevet d. 18/04-2014
kl. 23:32:41
Det hele dreier seg selvsagt om mangel på akvarier. Ideelt sett har man en kjeller eller en garasje fylt med reoler :-)

Vi har sikkert alle rett til en viss grad. Risiko for hybridisering er tilstede, men den er slett ikke så stor som den ville være hvis noen fisk manglet en make av samme art. Så har man varierende risiko for hybridisering avhengig av ulike arter og artskomplekser. X. birchmanni, X. cortezi og X. malinche flyter vel nærmest over i hverandre selv i naturen mens andre må tvinges til å hybridisere selv om de er genetisk kompatible. Finnes X. helleri og X. maculatus i samme vassdrag / vannårer i naturen? Jeg har sett film av X. helleri og X. variatus sammen i en liten elv og ingen av disse tre ser ut til å krysses i naturen.
Martin Ravn
Skrevet d. 19/04-2014
kl. 20:11:52
Jeg ville aldrig være interesseret i fisk fra en der havde to forskellige xiphophorus sammen. En god regel er ikke at holde arter fra samme slægt sammen. Altså ingen xiphophorus sammen. Ingen poecilia sammen etc.
Du kan altså sagtens have xiph sammen med guppy. Elle xiphophorus sammen med ameca eller lign. Hos sløsede akvarister opstår hybrider. Fx besøgte jeg en for nogle år siden der havde krydsninger mellem gulog blå limia. Disse levede i hans akvarier med rene stammer af helholdsvis både blå og gule limia!
Jeg har selv lavet kontrollerede krydsninger mellem forskellige xiphophorus arter, men har altid holdt rene stammer ved siden af. Disse krydsninger er altid blevet distribueret uden for en lukket kreds af akvarister og linierne er altid lukket ned igen af forskellige årsager.

Som sagt, hvis du bliver kendt som en der holder flere xiphophorus arter sammen får du også en rygte som en hvis fisk er værdiløse.
Hans-Petter Roverud
Skrevet d. 19/04-2014
kl. 20:42:28
Det skal bli et ekstra akvarium med det første. I mellomtiden overlater jeg 5-6 ungfisk av X. helleri med lokasjon til en annen akvarist :-)