Skandinavisk selskab for folk
der holder og holder af
ungefødende akvariefisk i naturform
Autologin:
Glemt login?

Forum: Poeciliidae

Tilbage til forum

Xiphophorus kulturformer

Følg denne post: Du har her mulighed for at følge denne post. Dvs. at du fremover vil modtage en email hver gang der er nyt i denne post.

Din email:

Forfatter / Dato Emne
Hans-Petter Roverud
Skrevet d. 30/03-2014
kl. 00:20:48
Dette er litt på siden av hva vi er mest interessert i her, men likevel verdt å merke seg. I akvariehandel og litteratur kommer det sjelden frem at populære arter som X. helleri, X. maculatus og X. variatus oftest er krysninger, særlig mellom de to første. Man får en sverddrager som er litt for kort eller en platy som er i lengste laget. Jeg har sett platy med tilløp til sverd. Hensikten med krysningene er å fremavle ønskede fargekombinasjoner. Det er i seg selv OK, men det som ikke er OK er å stadig benevne disse fiskene som X. helleri eller X. maculatus. Når man krysser planter eller hva det skal være er navnet oftest riktig oppgitt (det ene x det andre), men for kulturformer av de vanligste Poecilider later man som om det fortsatt dreier seg om en enkel art.

Da importen av Poecilider startet for (grovt sagt) hundre år siden holdt man naturformer. Men, etter kort tid begynte man å krysse alt som kunne krysses i jakten på nye kulturvarianter. Det interessante for oppdrettere av kulturformer er at krysninger gjerne utløser farger og mønstre som ikke finnes hos opphavet. Selv ganske "kjedelig" fargede fisk som X. couchianus kan gi helt nye fargemønstre når den krysses med X. maculatus. Så krysser man gjerne tilbake til den ene eller den andre siden for å få kroppsformen (nesten) på plass. Det pussige er altså at man kan markedsføre disse kulturformene som det ene eller det andre (med spesifikt latinsk navn). Moralen er, en sverddrager i akvariebutikken er sannsynligvis ikke kun en sverddrager :-)