Skandinavisk selskab for folk
der holder og holder af
ungefødende akvariefisk i naturform
Autologin:
Glemt login?

Forum: Ordet er frit

Tilbage til forum

Benevnelsen "akvarieform" misvisende

Følg denne post: Du har her mulighed for at følge denne post. Dvs. at du fremover vil modtage en email hver gang der er nyt i denne post.

Din email:

Forfatter / Dato Emne
Hans-Petter Roverud
Skrevet d. 28/02-2014
kl. 20:32:30
Jeg vet godt at kun villtype med lokasjon var tillatt på artslisten tidligere. Så kom diskusjoner om villtype av ukjent opphav og kulturformer og en ny kategori ble lagt til, nemlig "akvarieform". Det er en betegnelse som akvarister flest vil oppfatte som synonymt med "kulturform". Hadde ikke vært bedre å kalle kategorien villtype av ukjent opprinnelse / vildtype af ukendt oprinnelse? Det virker ikke riktig å benevne helt naturlig utseende fisk som akvarieform fordi de mangler "stamtavle".
Roland Dreinø
Skrevet d. 01/03-2014
kl. 12:15:49
Lyder som en rimelig løsning? Ordet "akvarieform" får let en lidt negativ lyd. Når jeg fik noen vildtfangne Pamphorichthys hollandi fra en forhandler her i Norge. De kom ved en fejl med noen Nannostomusser fra, tror det var Brasilien. Så måtte jeg sætte dem under akvarieform? Det syntes jeg var meget mærkeligt. Blev helt forkert.
Martin Ravn
Skrevet d. 01/03-2014
kl. 13:53:01
Hvis det er en kommerciel import fra Brasilien kalder du dem CI13 Brasilien. Altså hvis de er fanget i 2013. CI står for Commercial Import. Så ved vi at den stamme stammer fra et sted i Brasilien og at den er importeret i 2013. Måske kan det snævres yderligere ind. Hvor stammer Nannostomusen fra i Brasilien og hvor lever den ungefødende? Er der et overlap?

Akvarieform er en fisk, der er en vildform, men som man ikke kender oprindelse på. Kulturform er en fisk, der er kørt en form for selektiv avl på. Det bliver naturligvis hurtigt en akademisk diskussion om ikke også der straks går en form for selektiv avl i gang lige så snart man sætter nogle fisk i et akvarie og isolerer dem fra miljøet og prædatorer, men et eller andet sted skal der jo tegnes en streg i sandet.
Roland Dreinø
Skrevet d. 01/03-2014
kl. 14:35:03
Ok det lyder lidt bedre. Har desværre ikke fisken længere, syntes bare det blev lidt forkert
Hans-Petter Roverud
Skrevet d. 01/03-2014
kl. 23:55:45
"Akvarieform er en fisk, der er en vildform, men som man ikke kender oprindelse på. Kulturform er en fisk, der er kørt en form for selektiv avl på".

OK for min del, men "akvarieform" blir altså ansett som å være synonymt med "kulturform" utenfor vår krets her i Poecilia Scandinavia. Det er derfor "vildform af ukendt oprindelse" kunne være et bedre alternativ. Forøvrig satser jeg på å få lokasjon på plass i den nærmeste fremtid :-)
Martin Ravn
Skrevet d. 02/03-2014
kl. 10:55:21
Tja, at sætte dem op som synonym er måske brugt, men ikke nødvendigvis rigtigt. Det bliver jo lidt unuanceret. I almindelig tale bruges ordet race i stedet for art; altså mennesket og chimpansen er to forskellige racer, men det bliver jo ikke nødvendigvist rigtigt bare fordi mange mennesker bruger ordet på denne måde.
Jeg synes vi har udmærkede definitioner som i et ord siger en del. Måske skal definitionerne stå et eller andet sted i forbindelse med indberetningerne, ligeledes eksemplet med CI efterfulgt af årstal og evt land. Men det gør de måske allerede?
Thue Grum-Schwensen
Skrevet d. 02/03-2014
kl. 11:06:41
De står i hvet fald i vejledningen - og i øvrigt i vores vedtægter. Noget af det kan selvfølgelig nemt blive en diskussion om ord, for det her er jo - helt ligesom taxonomi og opdeling i arter - lidt et udtrykt for, at vi putter ting og begreber og virkeligheden i kasser. Det er omvendt også nødvendigt at gøre i en eller anden udstræknng.
Vejledningen er her: https://poecilia.org/start/default.asp?page=88
Er i øvrigt enig med Martin.
Michael Winther
Skrevet d. 02/03-2014
kl. 11:11:51
Definitionerne står udmærket uddybet i vores vedtægter.
Egentlig kan jeg godt lide betegnelsen "akvarieform" (mest fordi den er kort, i ét ord), og jeg oplever kun meget sjældent fejlindberetninger til artslisten i den kategori. Det sker kun et par gange om året, at der under "akvarieform" indberettes arter, der tydeligvis er kulturformer. Disse bliver slettet fra den indberettede liste.
Martin Ravn
Skrevet d. 02/03-2014
kl. 12:03:44
Det er jo fint uddybet. Jeg kan ikke se nogen ko på isen :)
Hugo Nielsen
Skrevet d. 23/03-2014
kl. 09:46:23
Kan det ikke være lige meget hvordan et udtryk bliver set på, uden for denne kreds.
Man skal jo være medlem og have indberettet artsliste selv, for at se listen her inde :D