Skandinavisk selskab for folk
der holder og holder af
ungefødende akvariefisk i naturform
Autologin:
Glemt login?

Forum: Havedam

Tilbage til forum

Oppvarmet dam

Følg denne post: Du har her mulighed for at følge denne post. Dvs. at du fremover vil modtage en email hver gang der er nyt i denne post.

Din email:

Forfatter / Dato Emne
Hans-Petter Roverud
Skrevet d. 30/12-2013
kl. 20:20:53
Jeg har hatt koi og gullfisk ute i årevis i Egersund (sørvestkysten av Norge). Det er nok ingen bragd etter dansk standard da det sjeldent blir langvarig frost i Danmark. Men, etter bunnfrysing for mange år siden har jeg valgt å varme vannet litt om vinteren. Dammen er 60 - 70 cm dyp og jeg holdt den på 5 - 6 grader på det kaldeste i fjor med en 500 watts kolbe. Jeg har også overvintret fisk i en 1000 liters kjemikaliedunk--den typen plastcontainer som brukes til å frakte lut og syrer. Disse kommer i et metallbur og kan kjøpes brukt for noen hundrelapper. Jeg kledde den med isopor på alle sider og kunne lett holde 15 grader hele vinteren med en 200 watts varmekolbe.

Jeg har aldri helt tenkt på å holde tropefisk ute om vinteren, men en isolert dam / beholder med en moderat varmekilde burde fungere bra. Jeg har hatt endlerguppy ute om sommeren, da i isoporbeholdere med en termostatstyrt varmekolbe og gjennomsiktig plast på toppen. Det kostet ikke mye energi å holde nattetemperaturen oppe og om dagen slo kolben seg av. Planter vokste raskt i sollyset og jeg fikk mye yngel. Fordelen med isolerte syredunker ville være å kunne få store vannvolum og utnytte sommeren med insekter og plantevekst og så overvintre anlegget uten store problemer. Hvis 15 grader er tilstrekkelig for mange Poecilia kunne man nesten konkurrere med tropiske avlsanlegg som avler fisk i store betong- eller jorddammer. Pryddammer kan også bygges med isoporisolasjon mot grunnen og så tildekkes med isopormatter på ramme om vinteren. Som lyskilde kan nedsenkbare diodelys egne seg når dammen / beholderen er helt tildekket. Disse lysstavene brukes typisk som nattbelysning og selges for et par - tre hundre kroner i akvarieforretninger.