Skandinavisk selskab for folk
der holder og holder af
ungefødende akvariefisk i naturform
Autologin:
Glemt login?

Forum: Poeciliidae

Tilbage til forum

Naturformer

Følg denne post: Du har her mulighed for at følge denne post. Dvs. at du fremover vil modtage en email hver gang der er nyt i denne post.

Din email:

Forfatter / Dato Emne
Hans Petter Roverud
Skrevet d. 22/12-2013
kl. 19:08:21
Jeg havnet her da jeg søkte info om naturformer av diverse Poecilia. Jeg har alltid foretrukket naturformer, men de er ikke så lette å finne i handelen. Endler er tilgjengelig og en grønn sverddrager kan nok oppdrives blant alle de røde. Jeg har krysset kulturformer i flere tilfeller, for å komme tilbake til noe mere opprinnelig. Selvsagt blir ikke dette riktige naturformer og skal heller ikke markedsføres som naturformer. Men, i mangel av tilgang på naturfanget fisk vil komplementære kulturformer raskt kunne gi opphav til fisk med mer opprinnelig utseende. Det den ene mangler har den andre og vice versa. Jeg har tidligere krysset blå og gul form av Trichopterus trichopterus og fått den brune fisken med oransje finnerand som jeg ser i Asia. For tiden har jeg endel platy (X. maculatus) som nærmer seg de "kjedelige" fisk som ingen andre enn jeg vil ha--lys brune med innslag av små flekker og et svakt rødskjær på ryggfinne / bakkropp. Nå finnes det en mengde forskjellige stammer av villtype for X. maculatus og alt fra enfarget brun til flekket er "riktig" avhengig av lokalitet. Men igjen, det ideelle hadde selvsagt vært å satse på viltfangede fisker :-)
Hans-Petter Roverud
Skrevet d. 26/12-2013
kl. 20:05:34
Da jeg nettopp valgte å bli medlem, og dermed kan "poste" fritt på forumet legger jeg inn et par korreksjoner:
1) Trichogaster trichopterus er selvsagt navnet på guramiene. Så skal vi ikke nevne guramier igjen :-)
2) Overskriften "naturformer" blir selvsagt feil på et forum som dette--jeg ser at dere har svært så strenge regler for hva som fortjener denne betegnelsen. Det som jeg foreløpig har bedrevet er å krysse tilbake mot akvarieformer som fenotypisk ligner naturformer i størst mulig grad. Det kan bli mer eller mindre vellykket, avhengig av hvilke fisk man har tilgang til og hvor godt man kjenner den virkelige naturformens varianter. For Xipophorus er det dessuten et problem at mange akvarievarianter faktisk er artskrysninger (for lange X. maculatus fordi X. helleri er blandet inn etc).

Før jeg helt forlater temaet "planmessig avl" og anskaffer en flokk ekte naturformer vil jeg gjerne lufte en tanke til, selv om jeg godt vet at den ikke er ny:
En liten gruppe viltfangede dyr er knapt tilstrekkelig for å danne en representativ stamme. Det blir et snevrere utvalg av variabilitet enn lokalitetens opprinnelige utvalg og mange års akvarieavl vil redusere dette ytterligere. Dermed vil ikke nødvendigvis en "Rio hva-det-skal-være"-stamme fra 1975 være helt representativ for lokaliteten, hverken da og slett ikke i dag. Man burde helst friske opp enhver stamme med fisk fra samme lokalitet etter en tid for å sikre at det naturlige mangfoldet består.
Jørgen Hedegaard Andersen
Skrevet d. 29/12-2013
kl. 15:54:54
Kære Hans-Peter.
Jeg er ikke enig med dig, men jeg vil vælge at skrive om hvordan jeg ser på det.

Jeg er meget glad og stolt over at holde flere Xiphophorus stammer med lokation. Det at have en vildform som kommer der fra hvor moderjord i sin tid valgte at anbringe dem, er for mig noget særligt.

Jeg har arbejdet med en Xiphophorus stamme i over 15 år uden genetisk træthed, og jeg er sikke på at alle mine Xiphophorus stammer kan holde min tid ud og mere til, uden at få tilført nyt blod.

Og for mig er en sådan stamme lige så autentisk, vild, nativ som dengang den blev fanget i den vild flod den kom fra.
Hans-Petter Roverud
Skrevet d. 30/12-2013
kl. 18:17:40
Takk for svar Jørgen! Du kan nok regne med at jeg søker å anskaffe noen "sertifiserte" fisk jeg også. Hvis man ikke får genetisk tretthet / unaturlig mangel på variabilitet over tid er jo dette helt utmerket. Men, da vil jeg anta at den opprinnelige akvariestammen bestod av en god mengde fisker sånn at man ikke går inn i innavl med det samme. Innavl er forøvrig i seg selv ikke et direkte problem hvis stammen ikke har genetiske defekter i utgangspunktet. Men, innavl øker sannsynligheten for at genetiske defekter manifesterer seg. Noen innavlede stammer begynner f. eks. å få innslag av leukistiske eller albino-fisk over tid og disse bør lukes vekk.
Jørgen Hedegaard Andersen
Skrevet d. 30/12-2013
kl. 23:15:33
Hvis du er en dygtig akvarist og arbejder godt med vandskift og god foder rigtig lys og varme, kan jeg ikke se hvorfor du ikke skulle kunne holde mange af de Xiphophorus stammer som findes i klubben, uden blod fornyelse, nogle er dog vanskelige end andre, men så må man gøre sig mere umage, man kan også avle defekter ud af en stamme, og optimere den så den bliver smukkere kraftigere og i bedre form. Men det er klart at udgangs punktet kan værre for dårligt..
Hans-Petter Roverud
Skrevet d. 30/12-2013
kl. 23:56:22
Det lyder godt :-) Jeg kan tenke meg å gå i tre retninger her:
1) Jeg har allerede endel endlerguppy som nok er en blanding av det meste, P. reticulata inkludert. De er pene, fargerike og sunne fisker, men det hadde nok vært vel så interessant å avle noe som man virkelig vet er ekte (ved er rigtige) endlers.
2) Jeg har altså forsøkt å tilbakeføre kulturformer av X. maculatus til naturform og nærmer meg noe som ligner, allerede etter 3 generasjoner. Men, en stamme av en ekte naturform vil nok være på min ønskeliste.
3) Noen av mine første akvariefisk var grønne sverddragere. Jeg kan godt tenke meg å anskaffe noen igjen, enten det blir X. helleri eller en av de andre. X. clemenciae slår glatt enhver rød sverdrager på fargeprakt og X. montezumae er også svært interessant.

De fleste av min akvarievenner kan slett ikke fatte hva som fasinerer med naturlige fisk når man kan holde røde kulturformer med høye finner og ekstra lange haler. Jeg vet at jeg skal slippe å argumentere for dette her :-)
Jørgen Hedegaard Andersen
Skrevet d. 31/12-2013
kl. 12:25:16
Det er slem svært at forklare hvorfor man kan lide de naturformer-farver som vi kan, men en af forklaringerne kunne være at man har været akvarist længe og derfor ser noget, som andre ikke kan eller gør.

En anden kan være at man sætter fiskenes adfærd meget højt.

Jeg kan godt forstå du kunne tænke dig at arbejde med Endler i dag kaldet Poecilia Wingei der er så mange super flotte stammer af dem, at det er svært at sige hvad man synes er den flotteste de er alle så smukke. Du kan søge på Facebook: Poecilia Wingei Club så vil du se en stor del af hvad der findes på markedet lige nu, der er også mange Wingei stammer her i klubben med lokation.
Hans-Petter Roverud
Skrevet d. 31/12-2013
kl. 15:18:32
Ja, "med lokation" er nok noe for meg også. Så en kjapp kommentar til på tampen av 2013: der er en seleksjonsfaktor som gjelder for akvariestammer og det er hunnenes preferanse for finner og pene farger. Det vil si at hvis vi ikke har predasjon i akvariet så kan man forvente at fargerike hanner får et fortrinn og at stammen stadig blir "penere". Så står det kun igjen å ønske et godt 2014 :-)
Jørgen Hedegaard Andersen
Skrevet d. 31/12-2013
kl. 20:26:59
Sådan er det ikke med Wingei de har et såkaldt supper gen som følger hannerne og ikke hunnerne, og de forandre sig ikke så meget som f.eks. alm. guppy ( phenotype) som Kan give en million/ milliart afvigelser på meget kort tid.

Men med lokation ved du hvor fisken er fanget, hvor den kommer fra, og hvis man kan tro på dem man for fiske fra, og de siger at de ikke har tilført noget nyt blod til stammen, jaså er det rent blod, rent dna. Phenotype med sig kan der ske afvigelser men for mig har vi en ren nativ vildform stamme så tæt man kan komme på det naturlige ind i sit akvarium.

Det vil før for vidt at skrive om at stammen kan være udsat for gode som dårlige akvarister som har behandlet den som de nu havde enegi og vide til, og der er mange former for selektion gode som
dårlige..
Jørgen Hedegaard Andersen
Skrevet d. 31/12-2013
kl. 21:03:33
selektiv- udvælgelse, skelende til, der vil altid ske en eller anden for selektion bevist eller ubevist, men det vil aldrig gøre mine fisk til guldfisk eller kultur fisk. Men man skal passe på at ikke lave det en religionskrig, Men det jeg frygter mest er fejl oplysninger,og usandheder, det kan ødelæge med godt arbejde.. Venlig hilsen og godt nytår.
Jørgen Hedegaard Andersen
Skrevet d. 31/12-2013
kl. 21:15:04
meget godt arbejde :) fandens at man ikke kan rette men det kommer jo i de nye år.






Martin Ravn
Skrevet d. 17/01-2014
kl. 13:29:40
Der findes goodeide stammer der har over 50 år på bagen uden at vise indavlsproblemer. Xiphophorus er lidt sværere. Specielt ved stammer med store og små morfer idet akvariemiljøet favoriserer de små morfer uden størrelse og farve og det er jo de store morfer, der er smukkest og mest attraktive. Uden en konsekvent udvælgelse hele tiden kan en akvariestamme altså hurtigt overtages af de små morfer og så bliver den jo ofte uinteressant. Det gælder specielt for sværddragerne. Men ved solid udvælgelse er der ingen tidsbegrænsning på hvor længe du kan holde dem uden at tilsætte nyt blod. Det drejer sig i høj grad om at fodre korrekt, god størrelse akvarier, overholde hyppige vandskift og evt årstidsvariation.
Jørgen Hedegaard Andersen
Skrevet d. 18/01-2014
kl. 16:20:11
Jeg giver dig helt ret, Martin Ravn , det vil værre en god ide at beholde store og sunde fisk, men den regel gælder vel alle fiskestammer? Men med sværddrager hanner beholder man de store hvis man vil have store hanner, for de avler store hanner , Lad det værre helt klart Xiphophorus og især de store arter har min stor interesse, Og jeg har da også haft en stor og god stamme i over 15 år uden problemer. Stammen vandt 1 præmie på udstilling Københavns Forum 1995. Bare for at skrive at det var fine fisk, og der var andre ind mig der synes det, jeg havde dem til at gå i et 300l Akvarium, det er nemlig en god ide med et stort akvarium hvis man vi have sine fisk op i størrelse, også selvfølgelig ny klart rent vand, og god foder, mine gik altid i levende foder fra tidlig forår til sent efterår, også gik de ved 20 -25 graders varme altså stuetemp. De kan sikkert også gå længere ned i temperatur, men det forsøg gjorde jeg ikke...Stammer dør for mig da huset rammes af strøm svigt så huset fyr går ud, og hus fryser helt ned,og da jeg ikke var hjemme på det tidspunkt kan jeg ikke komme mine fisk til hjælp, jeg var meget hårdt ramt af det uheld, da jeg også mistede mange andre sjældne levendefødende fiskestammer.