Skandinavisk selskab for folk
der holder og holder af
ungefødende akvariefisk i naturform
Autologin:
Glemt login?

Forum: Havedam

Tilbage til forum

Fisk ind

Følg denne post: Du har her mulighed for at følge denne post. Dvs. at du fremover vil modtage en email hver gang der er nyt i denne post.

Din email:

Forfatter / Dato Emne
Mikkel Andersen
Skrevet d. 12/09-2012
kl. 11:32:22
Status på de infangede fisk.

Bassin 1
P. Salvatoris: Har vist sig særdeles med hårdfør overfor kulde end jeg havde troet. De allersidste unger er lige blevet fanget op med 12 grader som morgentemperatur. Fiskene har ynglet lidt- måske en 15 unger.
Amecas Splendens: To unger fanget op. En enkelt hun aborterede da de blev sat ud. De fleste var ungfisk. Kun en han var helt udvokset. Ingen aborter ved indfangst, selv om en enkelt hun er bolletyk.
X. Evalynae Ingen unger, men de blev sat ud midt i juli. Til gengæld er de højgravide.

Bassin 2
X. Nezahualcoytl: Der blev udsat et voksent par og ca. 10 ungfisk i forskellig str. Et lille kuld unger kom til verden. Ungfiskene blev flotte og store i et andet tempo end udendørs og de første er lige blevet kønsmodne.
P. Reticulata. En flok af min gamle akvariestamme gik her for at føde unger så at nezaerne ikke var så hårde ved deres egen yngel. Missionen lykkedes. Der er flere hundrede guppyer med ind.

Bassin 3
X. Nigensis: En flok ungfisk udsat midt i juli da jeg fik dem fra Sven Erik. De er vokset godt til og der er nu helt sikkert en han og en gravid ung hun.
P. Caudimaculatus: En flok unger udsat midt i juli med to voksne hanner. Hannerne gik hurtigt til og ungerne virkede ikke vildt aktive eller på anden måde hårdføre- stik modsat hvad jeg havde troet. Lige pludselig fik de fat og voksede hurtigt. Alle unger overlevede og der er nu udvokset og hunnerne er sprængfyldte.

Bassin 4
H. Formosa akvarieform: 10 voksne og måske 10 unger udsat. Søen groede helt til med trådalger og jeg så ikke en fisk længe. Hen imod slutningen af juli dukkede der en del unger op og senere så jeg de voksne fisk oftere. Ved indfangsten (som stadig er i gang) er der fanget voldsomt mange fisk. Tror at der er omkring 75 fisk + dem som jeg mangler at fange.

Bassin 5 Murerbalje
P. Reticulata Tena: En del unger, men de har ikke virket så godt kørende som min gamle akvariestamme. Tror at de havde foretrukket lidt højere temperatur en de fik, selv om de stod i en åben havestue. Fiskene er i god form, men aktiviteten har ikke været så heftig og de har virket lidt dvaske.
L. nigrofaciata: Har klaret sig rigtig godt på trods af min nervøsitet mht til temperatur. Der er kommet en snert unger og alle voksne fisk har klaret sig. De har præderet på guppierne er min fonemmelse.

Bassin 6 Murerbalje
X. Umbratilis: Har fået virkelig mange unger og de voksne fisk er blvet meget flotte. Både hunnerne og den dominerende han har mange bånd på kroppen og gul rygfinne. Tror at jeg satte 8 voksne og lidt yngel ud. Der er nok på den anden side af 40 fisk nu.
X. Pygmaeus: Tre hanner blev sat ud ved starten på sæsonen, men jeg havde ingen hunner før midt i juli. Der kom to hunner til som begge var tykke. Ingen unger kom der dog ud af det udendørs, men begge er meget tykke i akvarierne pt.

Bassin 7 Murerbalje
H. Formosa med lokation. En flok fra Kim Mathiasen kom ud midt i juli. Der var et dødsfald på en voksen fisk og der kommet et par unger til. Flotte fisk at få ind igen, men jeg er spændt på om de vil yngle lige så voldsomt som min anden flok med en længere sæson.

Bassin 8 Murerbalje
L. Perugiae: Lidt yngel og seks voksne fisk kom ud i havestuen. De har virket dvaske, men alle har klaret sig og ynglen har fået lidt str. Det kom bag på mig at de voksne fisk var blevet vildt flotte da de kom ind. Ingen udendørs unger.
P. Wingei akv. form: Andet år at de er udendørs. Flotte fisk og mange unger kom med ind igen.

Bassin 9: Murerbalje
G. metallicus: En flok kom ud mit i Juli. Lidt yngel kom til og de virkede til at have det perfekt udendørs i havestuen. Kunne sagtens finde på at sætte dem helt ud næste år. De voksne fisk var virkelig flotte i mange nuancer.

Bassin 10 Murerbalje
P. Wingei. En flok med lokation fra Kim Mathiasen kom ud midt juli. Ingen unger, men begge hunner smed et stort kuld lige efter at de kom ind igen. Hannerne er nok blandt de flotteste jeg har set længe efter at de kom ind.
P. Quadripunctatus: En flok ungfisk udsat som også virkede til at trives godt. Jeg så dem ikke meget, men de var vokset til da de kom ind. Ingen unger, men en enkelt lille hun har fået en unge after at de kom i akvariet.

Bassin 11 Murerbalje
G. Holbrooki: Går stadig ude. Alle voksne fisk lever, men der er vidst ingen unger, så fødekassen skal i brug nå de kommer ind.

Samlet status.
Jeg kan ikke lade være med at fundere over hvad som gør at fiskene bliver i så god form af at gå udendørs fremfor indendøre. I akvarierne bliver de fodret virkelig alsidigt med en stor del grønkost og levende foder. Udendørs vil fodringen være endnu mere alsidig, men det som adskiller sig mest er at der falder en mænge større dyr i vandet som de umiddelbart ikke kan spise før at de bliver halvt opløst. Jeg havde jo aldrig smidt en skovsnegl i akvariet og ladet den ligge til den var spist op. Specielt observerede jeg formosaer guffe en råden snegl i sig. Er denne halvrådne dyre og plante kost en nødvendig del af deres kostpyramide som vi ikke kan honorere i et akvarie?

Skiftende temperaturer i døgnet og dag for dag tror jeg ligeledes er med til at give sunde fisk.

Rovinsekter har der været masser af. Jeg har haft igler, bug- og rygsvømmere, vandkalve og deres larver og formodentligt guldsmedelarver. De har uden tvivl lavet en naturlig selektion som er særdeles vigtig. De vilde fisk vi hylder var ikke blevet så fantastiske hvis at der ikke blev sorteret svage individder fra konstant. I vores evige kamp for at holde liv i stammerne er det vigtigt at lade naturen gå sin gang- i hvert fald et par måneder af året. De fisk som kommer med ind er virkelig blevet nogle bredskuldrede individder og efterhånden tror jeg ikke at jeg kan undvære den fornøjelse det er at se fiskene i et mere naturligt element hver sommer.
Thue Grum-Schwensen
Skrevet d. 12/09-2012
kl. 15:50:57
Spændende læsning og godt indlæg. Måske et udgangspunkt for en artikel til bladet?
Kim Kastberg Mathiasen
Skrevet d. 12/09-2012
kl. 16:57:59
Spændende! Gik formosaerne også i havestuen?
Mikkel Andersen
Skrevet d. 12/09-2012
kl. 18:14:32
De Formosaer fra dig gik udendørs i en murerbalje. Akvarieformen som fik afsindigt med unger gi i en lavvandet dam på ca 1x1.5 meter. Dammen var ca 15 cm dyb untagen på midten hvor at der var 30 cm.
Mikkel Andersen
Skrevet d. 20/09-2012
kl. 12:45:15
Så kom de sidste Gambusia´er ind. Som forventet var der ingen unger, men alle voksne fisk var fine. Det ærger mig en del da de har gået i en murerbalje med sten i bunden, sindsygt tilgroet med alt (der var næsten ikke vand) og der var fuldt af levende foder i vandet- nok den balje med mest levende i.. bare ikke unger.

Nu står den på et fødeakvarie hvor at jeg binder hunnen fast i midten!!! (Desværre er ingen højgravide pt)
Michael Winther
Skrevet d. 20/09-2012
kl. 20:29:34
Hvor mange voksne Gambusia havde du ude i baljen Mikkel? Godt nok er de meget kannibalistiske, men med den beskrivelse du giver af baljen, kan det godt undre at du ingen unger får med ind.
Jeg plejer at sætte max tre hunner og to hanner ud, hvilket plejer at resultere i ml. 20 og 50 fisk retur om efteråret.
Fødeakvarie er en god løsning til Gambusia. Godt med runde sten i bunden og tæt pakket med planter. Og så ellers hold godt øje, og fang hunnen op snart hun ser ud til at være tømt.
Mikkel Andersen
Skrevet d. 20/09-2012
kl. 21:28:58
4 hunner og 2 hanner.

Må se om jeg kan rede lidt yngel í et yngleakvarie..
Michael Winther
Skrevet d. 20/09-2012
kl. 21:40:04
Som jeg har skrevet et andet sted i vores forum, fanger jeg en del unger af G. holbrooki fra Florida op af artsakvariet hver uge. Akvariet er godt dækket af hornblad og i forbindelse med vandskifte afsøger jeg ovenfra overfladen for nyt yngel. Det plejer at give 3-6 unger ugentligt. Disse flytter jeg så til et opvækstakvarie, hvis de blev i artsakvariet ville de blive ædt.
Mikkel Andersen
Skrevet d. 20/09-2012
kl. 21:42:54
Jeg har godt læst dine råd og har fyldt to kilo hornblad ned i akvariet, så spiller på begge heste!!
Mikkel Andersen
Skrevet d. 29/10-2012
kl. 16:00:17
Som en lille tilføjelse, så er der stadig fint liv i Pistia´erne- på trods af den første spæde nattefrost herovre.