Skandinavisk selskab for folk
der holder og holder af
ungefødende akvariefisk i naturform
Autologin:
Glemt login?

Forum: Poeciliidae

Tilbage til forum

Limia dominicensis hos Unimati

Følg denne post: Du har her mulighed for at følge denne post. Dvs. at du fremover vil modtage en email hver gang der er nyt i denne post.

Din email:

Forfatter / Dato Emne
Kirsten Sørensen
Skrevet d. 31/03-2012
kl. 11:03:57
Hej

Jeg går her og er helt elektrisk over, at Unimati på sin liste nu har Limia dominicensis!! Det er dog en superlækker fisk!

Men-men... jeg googlede og fandt en tråd på AS, hvor Thue fortæller, at det er en brakvandsfisk! Og Thue plejer jo at vide, hvad han taler om... Men jeg sidder selvfølgelig her og håber, én eller anden fortæller mig, at der nu er ny viden, så det faktisk slet ikke er nødvendigt at holde den i brakvand!

Det er dog nok for meget at forvente... så - kan nogen fortælle mig, hvad man forstår ved brakvand? Hvor meget salt pr. liter vand er det?
Thue Grum-Schwensen
Skrevet d. 31/03-2012
kl. 14:18:58
Har jeg udtrykt mig så firkantet? Hmmm...jeg har haft dem engang, og de vil meget gerne have både varme og lidt salt i vandet. I naturen er de også fundet i brakvand og ved ret høje temperaturer. Derfor passer de heller ikke helt ind i konceptet hjemme ved mig. De kan tåle forholdsvis store mængder af salt, men jeg tror ikke, man behøver at pøse store mængder af salt i akvariet. Lidt somme tider skader ikke - og gavner nok nærmest her. Endnu vigtigere er nok temperaturerne - de foretrækker varme. Og det er også navnlig det, der gør, at de ikke rigtig hører hjemme i mit koncept, men hvis man kan opfylde det krav og fra 26 til over 30 grader, så skulle det være til at have med at gøre.
Kirsten Sørensen
Skrevet d. 01/04-2012
kl. 08:11:02
Nej, altså firkantet - det synes jeg bestemt ikke... du skrev dette her:

"De er nok lidt mere krævende. Varme (gerne op mod 30 grader) - og salt i vandet (brakvand). Det er bestemt ikke alle andre Limia-arter, der stiller de krav. Men hvis de to krav i øvrigt er opfyldt, er svaret nok nærmest ja..:-)
De kan godt overleve uden - men vil ofte stoppe med at yngle, ligesom hannerne mister farven."

Som jeg da synes, er et fint svar! For mig dur det ikke rigtigt, hvis fiskene bare overlever :) I forvejen har jeg fisk, der kræver lidt varme, så de passer fint ind her... jeg er stærkt fristet, må jeg sige. Men Thue - saltmængden? Altså taler vi om 1 tsk. pr. liter vand? Eller? Hvad ville du selv lægge ud med, hvis det var?

Tror lige jeg forhører mig på AV også - måske én som Karsten Plesner også har lidt fifs...
Thue Grum-Schwensen
Skrevet d. 01/04-2012
kl. 08:23:01
Som sagt: Det vigtigste er varmen. Hvis du så ind i mellem putter lidt salt i, er det en fordel - men slet ikke som i et saltvandsakvarium el lign. En teskefuld pr. liter er i hvert fald rigeligt. Eller måske en ske med top på pr. 10 liter. De kan tåle ganske meget, men da salt også kan bruges som behandling, kan der godt argumenteres for, at bruge en beskeden opløsning til daglig - ellers vil en behandling, hvis behovet opstår, i hvert fald ikke virke. Hvis man vil have en smule salt i vandet hele tiden, skal man huske det ved vandskift - og at der er en tendens til at det forsvinder. Hvis man holder vandskift hver uge - eller MINDST hver 14 dag - og husker salt hver gang, burde det kunne klare det. Til saltvand og hvad vi måske kan kalde egentlig brakvand er kravene større - og det er konsekvenser i forhold til beplantning m.m. også.
Kirsten Sørensen
Skrevet d. 01/04-2012
kl. 08:34:19
Tak for det, Thue :)
Peter Iversen
Skrevet d. 02/04-2012
kl. 11:41:48
Hej Kirsten

Engang havde jeg en flok Limia spec Ameriacana - som de blev kaldt. Tyske Harro Hironimus fortalte omkring 1999-2000, at den fisk nu betragtes som den rigtige Limia dominicensis og den daværende dominicensis blev omdøbt til noget andet.

Jeg har ikke lige fundet en god kilde på nettet, der beskriver hele problematikken. Se dog denne tråd på DGLZ-forum - http://www.dglz-forum.de/viewtopic.php?f=29&t=166

Jeg kan ikke gennemskue hvilke fisk Unimati sælger - heller ikke ud fra billedet.

Mine erfaringer med fiskene gennem 8 - 10 år var at de er livlige, nemme at holde og formere - selv om de hverken fik salt eller høje temperaturen (om vinteren gik ned til ca 20 grader)
Thue Grum-Schwensen
Skrevet d. 02/04-2012
kl. 12:41:47
Måske Peter, men tvivler lidt. Der er en del artsforvirring indenfor Limia-slægten - se f.eks. her:
http://www.fortunecity.com/greenfield/flamingo/354/id51.htm

Han undlader klogeligt at tage stilling til noget :-)Og det gør jeg også. Den "oprindelige" - som vist stadig er L. dominicensis i hvert fald efter flere kilder - er fra halvøen Tiburon - og som alle andre Limia-arter er vi på trope-øen Hispaniol (Haiti og Den Dominikanske Republik). At arten er fundet i brakvand, betyder ikke, at det nødvendigvis er et krav - andre Limia-arter er også fundet i brakvand (jvf. f.eks. Christina Ghianas artikler i Poecilia Bladet om levendefødenede i saltvandssøer i 2007), tilsyneladende uden, at det er et krav. De høje temperaturer er derimod et krav - i hvert fald hvis det er de samme fisk, vi snakker om :-)...men det kan afprøves: Hvis de mister farverne ved lavere temperaturer, er det et udtryk for, at de ikke trives - og hvis de så får dem igen, hvis temperaturen sættes op, er det det, der skal til. Noget firkantet, men ikke helt forkert...det fortæller så ikke noget om, hvad de hedder (og der er problemer med navngivning af Limia-slægten - i øvrigt også med navngivningen af selve slægten, men lad det ligge - flotte fisk er de fleste af dem, hvad de så end hedder)...

Temperatur-prøven kan i øvrigt også sommetider virke den modsatte vej. Xiphophorus evelynae fra det sydlige mexicanske højland bryder sig ikke om længerevarende høje temperaturer - så kan de miste deres orange farve....

Alle erfaringer er i og for sig rigtige - men nogle gange er det så ikke de samme fisk, vi snakker om, fordi der kan være forvirring om arter....endnu en grund til at stræbe efter også at have lokation på fiskene :-)


Thue Grum-Schwensen
Skrevet d. 02/04-2012
kl. 12:47:49
I øvrigt har jeg haft begge, som beskrives på den hjemmeside, jeg henviser til. L. dominicensis (hvis det er det, de er/var) dog ikke så længe pga af de krav, de stillede...
Kirsten Sørensen
Skrevet d. 04/04-2012
kl. 07:42:52
Tusind tak for info! Det er dog 'ærgerligt' at der er sådan en forvirring omkring arterne... Men det ser vi jo faktisk tit. Jeg vil kigge på dit link, Peter - selvom mit tyske er ekstremt dårligt!

Unimatis fisk går jeg ud fra er opdræt, for han plejer at hæfte VF på, hvis det er det.

Jeg kunne selvfølgelig prøve at maile til ham, hvilke oplysninger han har på fiskene... så vender jeg tilbage, hvis det giver noget af værdi :)
Peter Iversen
Skrevet d. 04/04-2012
kl. 22:33:40
Jeg synes da bare du skal prøve dem af og se hvordan de trives. Er der mere liv og farver på dem, når temperaturen er højt, så er det jo nok et varmelegeme, de skal have. Ser de ud til at kunne lide salt i vandet, så forsætter du vel med at give dem drys salt ind imellem.

De stakkels fisk kan jo ikke gøre for, at vi er navneforvirrede.

mvh Peter