Skandinavisk selskab for folk
der holder og holder af
ungefødende akvariefisk i naturform
Autologin:
Glemt login?

Forum: Poeciliidae

Tilbage til forum

"Styring" af kønnet?

Følg denne post: Du har her mulighed for at følge denne post. Dvs. at du fremover vil modtage en email hver gang der er nyt i denne post.

Din email:

Forfatter / Dato Emne
Michael Winther
Skrevet d. 30/11-2011
kl. 08:07:30
Jeg har efterhånden fået en del unger af det par Gambusia puncticulata jeg købte på auktionen i Varberg.
28.5.: første kuld (fødtes i forældreakvariet, så ingen overlevede)
27.6.:kuld på 15, alle er blevet hanner.
4.9.: kuld på 24, de fleste er ved at kunne kønsbestemmes til hanner.
14.10.: nyt kuld (fødtes i forældreakvariet, så ingen overlevede)
23.11.: nyt kuld på mindst 30.
De kuld, hvor jeg har nået at tage hunnen fra, tilbringer de første 1½-2 mdr i et mindre akvarium på mit køkkenbord. Temperatur: 20-22 grader. Foder: hovedsageligt mikroorm, afskallede artemiaæg og bosmina. Vandskifte: 50% hver 4.-5. dag.
Det der bekymrer mig er at nærmest alle udkønnede unger er blevet til hanner, det er der ikke meget fremtid i! Jeg har en mistanke til opvækst-temperaturen, måske vil det hjælpe at hæve denne?
Har I nogen erfaringer med temperatur-reguleringer i fht. styring af kønnet? Hvornår i opvæksten bestemmes kønnet (i moderens bughule?, de første uger?, senere?)Og kender nogen til videnskabelige undersøgelser af emnet (skriv gerne et link)?
På forhånd tak!
Michael Winther
Skrevet d. 30/11-2011
kl. 13:28:38
Har googlet lidt på problemet, der er mange artikler om krybdyr, men ikke meget brugbart om vores fisk.
Wikipedia siger:

Temperature-dependent sex determination (TSD) is type of environmental sex determination in which the temperatures experienced during embryonic development determine the sex of the offspring.[1] It is most prevalent and common among amniote vertebrates that are classified under the reptile class,[2] but is also used among some birds, such as the Australian Brush-turkey. It differs from the chromosomal sex-determination systems common among vertebrates. It is a type of environmental sex determination (ESD); in other ESD systems, some factors such as population determine the sex of organisms (see Polyphenism).

The eggs are affected by the temperature at which they are incubated during the middle one-third of embryonic development.[3] This critical period of incubation is known as the thermosensitive period (TSP).[4] The specific time of sex-commitment is known due to several authors resolving histological chronology of sex differentiation in the gonads of turtles with TSD.[3]

Hvis kønsbestemmelsen allerede sker i den midterste tredjedel af æggets udvikling (gælder dette også ungefødende tandkarper?)kan jeg udelukke temperaturen i ungernes opvækstakvarium. Jeg flytter først hunnen hertil få dage før fødslen.
Thue Grum-Schwensen
Skrevet d. 30/11-2011
kl. 13:50:35
Vi har haft en artikel i Poecilia Bladet om temp. og køn hos guppyer baseret på nogle videnskabelige forsæg, der dengang var nye - men det er nogle årgange tilbage. Det var kun guppyer, det handlede om. Jeg prøver at finde den, når jeg kommer hjem - også for at se, om der er nogle referencer, der kan bruges - for selv om det handler om gupser, kan man vel forestille sig, det går igen også hos andre Poeciliide-arter...
I øvrigt til lykke med fødselsdagen, Michael! :-)
Michael Winther
Skrevet d. 30/11-2011
kl. 18:01:01
Har fundet denne:

http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0002837

I følge denne artikel (som dog ikke handler om Gambusia puncticulata, men bla. om Poeciliopsis lucida og Limia melanogaster)sker der forskydninger i kønsfordelingen allerede ved +1,5 grader (over en afgørende temp) og store forskydninger ved +4 grader.
Poeciliopsis lucida:
Fordeling ved 27,1 (+1,5) gr: 68:32 (hanner:hunner), ved 29,6 (+4,0) gr: 92:8 !
Limia melanogaster:
Fordeling ved 27,3 (+1,5)gr: 57:43 og ved 29,8 (+4,0)gr: 68:32.

Undersøgelsen viser kun, hvad der sker når man hæver temperaturen. Men jeg får mange hanner ved en for arten lav temperatur. Hypotese: ved yderpunkterne for artens normaltemperatur sker der en forskydning i kønsfordelingen, mod flere hanner end hunner.
Men hvad er den biologiske fordel ved det?
Thue Grum-Schwensen
Skrevet d. 30/11-2011
kl. 18:30:15
Jeg havde lovet at lede: Poecilia Bladet, nummer 4, 2006. Side 17: "NU ÂR DET BEVISAT - KÔNET PÅVERKAS AVTEMPERATUREN".
Reference brugt i artiklen: Ismihan Karayücel, Orhan Ak & Sedat Karayücel (2006): "Effect of temperature
on sex ratio in guppy Poecilia reticulata (Peters 1860)"
Find selv bladet i arkivet og læs artiklen :-)
Michael Winther
Skrevet d. 30/11-2011
kl. 19:47:57
Tak Thue, men den artikel siger ikke så meget, synes jeg. Jo, at dødeligheden (især blandt hunner) stiger ved høje temperaturer. Og at jo højere temperaturer jo flere hanner og jo lavere temperaturer jo flere hunner. Stik modsat det jeg oplever.
Thue Grum-Schwensen
Skrevet d. 30/11-2011
kl. 20:01:58
Ja, og at grundlaget er tilstrækkelig stort til, at man sikkert kan sige noget om en sammenhæng. Andre faktorer kan også spille ind - blandt andet vandværdier - hos den enkelte akvarist. Blot for at sige, at det nok er ret kompliceret. Men prøv at forsøge dig lidt frem ved forskellige temperaturer pg eventuelt også ved at regulere lidt på Ph. Der vil da opgav kunne være spændende at høre om erfaringerne.
Thue Grum-Schwensen
Skrevet d. 30/11-2011
kl. 20:02:08
Ja, og at grundlaget er tilstrækkelig stort til, at man sikkert kan sige noget om en sammenhæng. Andre faktorer kan også spille ind - blandt andet vandværdier - hos den enkelte akvarist. Blot for at sige, at det nok er ret kompliceret. Men prøv at forsøge dig lidt frem ved forskellige temperaturer pg eventuelt også ved at regulere lidt på Ph. Der vil da opgav kunne være spændende at høre om erfaringerne.
Thue Grum-Schwensen
Skrevet d. 01/12-2011
kl. 06:35:11
Ovenstående er skrevet fra mobilen..det jeg mener, Michael, er, at det kunne være spændende at høre om erfaringer/resultater, hvis du eksperimenterer lidt..og der er jo ikke noget at "tabe" ved det.
Lillian Werliin
Skrevet d. 07/10-2012
kl. 16:54:28
Er du nået frem til noget Michael. Har lidt det samme problem med mine tequila. Der flest hanner.
Michael Winther
Skrevet d. 07/10-2012
kl. 19:08:47
Tjah...Jeg flyttede mine to hunner, for at de ikke skulle dø af stress, til et, lidt varmere, akvarie med guppyer fra Enfocal. Det er gået hårdt ud over guppyerne, men de to hunner er vokset meget, især er "den gamle" hun blevet enorm. Akvariet er meget tilgroet så nogle guppyer overlever og det samme har nogle G. puncticulata-unger, som siden er blevet født af de to hunner deri. Blandt de unger er i hvert fald tre hunner, så det glæder mig meget.
Det er så vanskeligt at sige om flytningen har medført at den gamle hun får flere hunner i kuldene, men det tror jeg ikke, for jeg flyttede hende til fødeakvariet for ca tre mdr siden. Her fødte hun ca 25 unger og af de unger var kun een hun. Min teori, som jeg ikke kan bevise rigtigheden af, er at hunnerne født i guppy-akvariet er født af den anden hun, og at den gamle hun "bare" føder kuld med næsten udelukkende hanner.
Men nu har har jeg seks hunner og det er bedre end to!
Lillian Werliin
Skrevet d. 08/10-2012
kl. 08:24:54
Godt. Jeg vil prøve at hæve temp lidt næste sommer. Nu står den jo på "kulde"