Skandinavisk selskab for folk
der holder og holder af
ungefødende akvariefisk i naturform
Autologin:
Glemt login?

Forum: Poeciliidae

Tilbage til forum

Neoheterandria elegans? Fortæl-fortæl!

Følg denne post: Du har her mulighed for at følge denne post. Dvs. at du fremover vil modtage en email hver gang der er nyt i denne post.

Din email:

Forfatter / Dato Emne
Kirsten Sørensen
Skrevet d. 05/11-2011
kl. 18:54:28
Godaften :)

Idag har været en SUPER dejlig dag! Jeg har hentet 2.4 Neoheterandria elegans hos Unimati i Randers... Det er bare en fisk, der passer virkelig godt til mig - dejligt at se ungefødere, hvor hannen tænker på andet end at imponere hunnen, og hvor der er en helt, helt anden ro, end jeg havde forventet. Så smukke de er! Billederne på akvaforum.no lyver ikke :)
Jeg købte noget foder hos Unimati også, da Ole anbefalede primært grønt til de små fisk... Kryds finger for mig, at jeg kan holde liv i kræene...

Nu kunne jeg jo rigtig, rigtig godt tænke mig at høre, om ikke der er nogen, der gider fortælle om erfaringer med denne lille skønhed? Hvordan I holder den, hvad fodrer I med, og har I haft held til at få unger af dem?

Denne fisk burde være udbredt i akvariehobbyen, hvis I spørger mig! ;)
Jørgen Hedegaard Andersen
Skrevet d. 06/11-2011
kl. 09:21:45
Hej Kirsten. De er vanskelig at holde,ikke sådan at forstå at de bare lige dør,da de kan blive relativ gammle i akvariet.Men hunnerne smider ikke unger som ældre hunner så det er med at ha mange ung hunner,skal du ha en chance med dem skal du fodre småt levende foder, og de skal leve i frisk klart vand.V.H.
Kirsten Sørensen
Skrevet d. 06/11-2011
kl. 09:44:19
Hej Jørgen. OK - jeg tror (heldigvis) ikke, fiskene er helt fuldvoksne endnu, men nok meget tæt på, så det er da altid noget... Vil du mene, at microorm og nyklækkede artemia vil være nok til at udgøre det levende foder? Derudover selvfølgelig det "grønne", og jeg har læst, at de også gerne vil have frosne bosmider. Vandhårdhed og -temperatur? Hvad siger du dér? Jeg havde tænkt ca. 8-10 i hårdhed og 26 grader?
Jørgen Hedegaard Andersen
Skrevet d. 06/11-2011
kl. 18:30:43
Du er på rette vej med det foder du foreslår, de æder alt levende som de kan gabe over, alm.lednings vand vil også være nok, temp.20 til 25 grader er fint.Godt med planter hvor de kan gemme sig,de svømmer ikke meget og stå mest i overfladen derfor vil flyde planter også være godt ungerne stå også i overfladen.hos mig lod forælderfiskene ungerne i fred, men det gælder jo kun hvis der er mad nok og de er mætte. V.H.

PS.Jeg vil starte lidt forsigtig med vand skift lidt vand af gangen og samme temp. indtil du har lært fiskene at kende.
Kirsten Sørensen
Skrevet d. 06/11-2011
kl. 18:42:45
Super, Jørgen - tak for det, jeg vil forsøge at gøre, som du foreslår :)
Kirsten Sørensen
Skrevet d. 07/11-2011
kl. 17:44:56
Jeg ved godt, det er lidt barnligt... MEN DER ER ALLEREDE KOMMET EN UNGE :D

Den er egentlig ret stor, synes jeg...
Jørgen Hedegaard Andersen
Skrevet d. 07/11-2011
kl. 18:05:01
hej Kirsten. hvad vil du så gøre??? lader du den blive eller??? eller sætter du den over i et nyt lille akvarium??? du skal regne med at der kommer ikke mange unger.
Kirsten Sørensen
Skrevet d. 08/11-2011
kl. 08:58:22
Ja, Jørgen - det er jo lige det... Og for det ikke skal være løgn, er der hele 3 unger!! Lidt vildt, synes jeg :D
Den første unge så jeg nede ved bundlaget - og senere på aftenen så jeg 3 helt oppe i vandoverfladen i hornblad-dyngen. Jeg så en hun, der jagtede én af ungerne, det var ikke noget vildt - ungerne er dælme hurtige! Med alle de planter i baljen tror jeg slet ikke, jeg vil kunne finde og fange ungerne. Ergo får de lov at blive, så må jeg se, hvad der sker.

Det er et "gammelt" akvarium, så der burde vel være lidt mikroorganismer af forskellig art, ungerne kan tage... jeg har sat igang til nogle infusorier - men eddikeål? kan de tage dem? Spirulina-pulver?

De voksne svømmer stille og roligt rundt i hele pytten - aktive på den gode måde :) Jeg tror, det var godt, jeg ikke fik mere end 2 hanner, de kan være lidt efter hinanden ind imellem, men akvariet er jo også kun på 25L. De spiser stille og roligt ved fodringen - det skal man ihvertfald tænke over, hvis man holder dem sammen med andre fisk... hvad jeg dog ikke har tænkt mig at gøre.

Jeg ser lige, om jeg kan finde ud af at sætte et billede ind af baljen - bare for sjov :)
Jørgen Hedegaard Andersen
Skrevet d. 08/11-2011
kl. 09:46:46
Hej Kirsten.Det ser godt ud, der er gemme steder til ungerne,men når du har 4 - 5 unger vil jeg enten flytte ungerne eller forældre,de er let at fange de gåer lige i nettet blot du ikke jager.

jeg vi nok ha´dem i mindst 3 akvarier for at være på den sikker side, det er nu du har heldet,
men det kan ændre sig, og så kan der gå tid før der kommer unger igen.

Og ja sammen med andre fisk, er det slut med den succes.
Kirsten Sørensen
Skrevet d. 11/11-2011
kl. 17:58:57
Hej Kirsten.Det ser godt ud, der er gemme steder til ungerne,men når du har 4 - 5 unger vil jeg enten flytte ungerne eller forældre,de er let at fange de gåer lige i nettet blot du ikke jager.

jeg vi nok ha´dem i mindst 3 akvarier for at være på den sikker side, det er nu du har heldet,
men det kan ændre sig, og så kan der gå tid før der kommer unger igen.

Og ja sammen med andre fisk, er det slut med den succes.

Tak for det, Jørgen :) Nu skal jeg lige høre dig... du skriver, at du ville have dem i mindst 3 akvarier. Er det for at sikre sig i tilfælde af sygdom? Eller for at undgå forældrene æder ynglen? Eller begge dele? :)

Idag under vandskifte kunne jeg tælle hele 8 unger! ØV - jeg er altså bange for at begynde at rode med net og indfangning - af skræk for at komme til at skade ynglen :o/ Kunne det ikke gå at vente til ungerne er bare lidt større?
Kirsten Sørensen
Skrevet d. 13/11-2011
kl. 11:34:34
Andre end Jørgen er naturligvis meget velkomne til at give besyv med :) Eller er det nogle meget dumme spørgsmål, jeg stiller...?
Thue Grum-Schwensen
Skrevet d. 13/11-2011
kl. 16:29:38
Overhovedet ikke Kirsten. Faktisk er det fedt - det giver også debat i forummet :-)

Tre akvarier giver nogle muligheder, hvis unger hele tiden skal fiskes fra - og hos nogle arter er det en forudsætning for at opbygge en levedygtig stamme. De små N. elegans er ikke helt nemme, som Jørgen også har skrevet. Så det er en måde at sikre de små unger, som vil blive opfattet som foder - det er i hvert fald set. Jeg ved, at andre har haft dem både med en vis succes og det modsatte - det kunne være fint at høre nogle erfaringer....
Kirsten Sørensen
Skrevet d. 13/11-2011
kl. 18:20:14

OK, Thue :) Ja, det ville være superdejligt, hvis flere havde lidt viden at dele ud af - pt. ser det ud til ifølge PS-artslisten, at kun en enkelt ud over mig holder dem, men derfor kan man jo godt have erfaringer alligevel...

Jeg har set de voksne være helt tæt på ungerne og ignorere dem totalt - jeg har kun set, der har været lidt halvhjertede forsøg fra deres side på at jage dem. Så jeg håber, det er venligt stemte forældrefisk!

To gange om dagen fodrer jeg fiskene, jeg bilder mig ind, at det også nedsætter lysten hos de voksne til en baby-snack, men hvad ved jeg...

Vandskifte hver 5. dag.

Jeg er lidt usikker på, hvad det er bedst at fodre med! Jeg er blevet anbefalet "mest grønt uden al for megen protein", men synes jeg kan læse på nettet (selvom det er lidt sparsomt) noget af det modsatte? Jeg hører gerne nogle meninger omkring dette, da det rigtige foder må have en stor betydning! :)

En af de kommende dage vil jeg sætte de voksne over i en anden lille balje, skal bare lige have gjort den klar først! Så må jeg se, hvor dygtig jeg er til at flytte dem.... UHA!
Kirsten Sørensen
Skrevet d. 28/11-2011
kl. 21:18:28
Lige en lille opdatering :)
Der kom selvfølgelig "alt" i vejen, så jeg har endnu ikke fået flyttet de voksne! MEN - det ser heldigvis ud til at gå godt... De små unger er næææsten ved at spise sammen med forældrene nu, som stadig ignorerer dem totalt. Faktisk synes jeg, ungerne indbyrdes er lidt uvenner. Men de voksne VIL blive flyttet - skal bare lige have rokeret lidt rundt på nogle fisk, så kan de komme i en kørende pyt, hvad jeg vil anse for bedst.
Bimmer (SvendErik Henriksen) har også været så flink at give mig input til hold af fiskene - han har selv en hel del af dem :)
Igår talte jeg stadig 8 unger - er dog næsten sikker på, jeg så en niende...
Michael Winther
Skrevet d. 29/11-2011
kl. 07:50:57
Lige et Rasmus-modsat-spørgsmål Kirsten: Hvorfor er det at du er så forhippet på at flytte forældrene?
Jeg har ingen erfaring med arten, men jeg har erfaring med at gruppeopdræt fungerer godt ved mange arter. Jørgen skriver at hans forældrefisk lod ungerne i fred og du skriver det samme. Hvis formålet er at dele stammen i to forstår jeg det, men jeg ville nok vente til at antallet af fisk var øget yderligere.
Thue Grum-Schwensen
Skrevet d. 29/11-2011
kl. 09:30:45
Mad nok, masser af skjulesteder etc..ja, det burde kunne lade sig gøre. Men vær opmærksom på det med yngre og ældre hunner - det kan gøre det til en fordel at dele op i flere grupper. Problemet med ældre hunner, der bliver sterile, kendes også hos flere arter goodeider eksempelvis.
Kirsten Sørensen
Skrevet d. 29/11-2011
kl. 16:14:08
Æh... Michael - jamen, det er jeg egentlig heller ikke :) Jeg troede, det var bedst ud fra det, Jørgen skrev. Men det skulle ikke undre mig, om jeg bare har misforstået det? Vil du mene, at jeg skal lade dem være et godt stykke tid endnu, selvom der kun er tale om 25L? Og så flytte de "gamle hunner" senere? Hvad gammel så end er...

Jeg er simpelthen så glad for de fisk! De er overhovedet ikke sky, de er aktive på den gode måde, og tigger ved foderhullet nærmest lige så meget som guppyer :)
Thue Grum-Schwensen
Skrevet d. 29/11-2011
kl. 16:16:55
Det er fint, du er glad for dem. Og de er ikke så nemme - men de er nok i gode hænder i Hjørring :-)
Michael Winther
Skrevet d. 29/11-2011
kl. 16:38:42
Med vandskifte hver 5. dag kan du roligt lade dem blive i 25 l et godt stykke tid. Jeg ved ikke hvad formålet skulle være at flytte de gamle "sterile" hunner, så kan de vel ligeså godt blive aflivet? Hvis du gerne vil lave flere stammer bør du, når du har fisk nok, fordele hanner, hunner og ungfisk ligeligt i flere akvarier. Det er selvfølgelig altid sikrest at have flere stammer af sine yndlingsfisk, hvis uheldet skulle være ude og nogle rammes af sygdom, men det er jo op til een selv ;-)
Dejligt at høre at du er så glad for dem, det er jo det vigtigste!!!
Thue Grum-Schwensen
Skrevet d. 29/11-2011
kl. 16:43:40
Hos i hvert fald nogle Goodeider kan de "gamle" hunner få opdræt til at gå i stå i en gruppe (også selv om der yngre hunner i gruppen)...under alle omstændigheder er det vigtigt at have en passende bestand af yngre og unge hunner, når der hos en art er en tendens til, at de ældre stopper med at smide unger...:-)
Michael Winther
Skrevet d. 29/11-2011
kl. 17:01:39
Ja, det jeg mente var, at det ikke har noget formål at have et akvarium udelukkende med gamle sterile hunner (medmindre man synes at de stadig er pæne at kigge på:)
Jeg vil give Thue ret i, at det ikke er godt hvis der er for mange gamle (og dominante!)hunner i en stamme. Men hvis stammen er stor nok (flere end ca otte-ti hunner)har jeg ikke oplevet det som noget problem.
Thue Grum-Schwensen
Skrevet d. 29/11-2011
kl. 17:05:06
Det sidste har jeg - men kun hos nogle arter. Men det var "kun" at fjerne en meget dominant ældre dame, så var det problem løst :-)
I øvrigt er vi enige, tror jeg :-)
Kirsten Sørensen
Skrevet d. 29/11-2011
kl. 17:29:29
Tak skal I have :) God viden at få dér!
Jamen så behøver jeg ikke at stresse over den manglende nye balje lige nu og her. Jeg kunne så godt finde på at beholde de "gamle damer" i separat beholder, netop fordi jeg er så glad for dem. Jeg indrømmer, at jeg ofte kigger gennem en lup efter ungerne, men når jeg så lige rammer én af de voksne, ser man virkelig, hvor smuk en fisk, det er :) Og deres temperament er lige efter min smag!
Kirsten Sørensen
Skrevet d. 08/12-2011
kl. 21:29:26
Efter ca. 2 millioner billeder lykkedes det mig at tage 2, hvor man kan se, det er fisk! Men bortset fra det, går det stadigvæk godt - jeg tror, der måske er kommet en ny lille unge til idag... men det er virkelig svært at følge med i, fordi der er så tæt med planter.

Ja - rejerne er såmænd større end fiskene :D

Bette kræ på et blad af Nymphaea lotus zenkeri
Thue Grum-Schwensen
Skrevet d. 10/12-2011
kl. 14:54:38
Flot...og det er da nogen søde "bette kræ"...

Kirsten Sørensen
Skrevet d. 10/12-2011
kl. 15:18:47
Tak, Thue :) Det kunne egentlig være skønt, hvis man kunne lægge nogle bedre / større billeder ind her på PS - og også at de blev større, når man klikker på dem...
Jørgen Hedegaard Andersen
Skrevet d. 17/03-2012
kl. 08:19:18
Hej Kirsten.Hvordan gå det med dine N.Elegans er du ved at svømme væk i unger,så du er nød til at sætte flere akvarier igang for at ha alle de elegans.????

Eller er det gået i stå?

Jeg håber at høre at det stadig væk køre,for dig.

Venlig Hilsen.Jørgen
Kirsten Sørensen
Skrevet d. 17/03-2012
kl. 12:42:29
Hej Jørgen :)

Jeg er ved at forberede et 45L til at flytte de 'gamle' (eller gad vide, om det er bedre at flytte teenagerne?) over i. Som du er inde på, kommer der ikke rigtigt flere unger nu - men et par af de gamle damer går dog og er pænt tykke! Så derfor tænkte jeg at flytte dem nu... jeg mistede den ene af de oprindelige hanner og var ved at være nervøs for kun at have én han tilbage. Men faktisk idag(!) opdagede jeg, at en af teenagerne heldigvis er hanner :) og de andre er så vist 'allesammen' hunner. Allesammen beløber sig så kun til 5... så altså, jeg tror, jeg har 1.5 teenagere gående nu - så der skal ske noget rent pladsmæssigt (25L er for lidt til så 'mange' voksne fisk, er min fornemmelse), hvad jeg så også er igang med :) Hvordan synes du, det lyder? Er det OK, eller har jeg været et fæ til det her? :)

Jeg er stadig helt vildt glad for dem...!
Jørgen Hedegaard Andersen
Skrevet d. 18/03-2012
kl. 11:36:47
Hej Kirsten.

Jeg vil flytte de unge N.Elegans over i det nye 45l akvarium, men også den gamle han skal over til de unge hunner,så du har 2.5. i dit ny akvarium.Også lade de to gamle (smukke ) hunner være, det kan jo være de kaster noget af sig,og gør det vil jeg give dem den gamle han tilbage.

Men Hvis jeg havde mulighed for det vil jeg sætte 1.3. i et akv. 1.2. i et akv.Og de 2 gamle damer på alderdomshjem altså i et akv. De bliver store og smukke og meget gamle,men der kommer ikke rigtig flere unger.

Man skal være på mærkerne hvis man vil holde N.Elegans i mange år,men med rent vand levende foder og en temp. 20 til 25 grader skulle det kunne lade sig gøre.

Også til det sidste du skriver,jeg kan jo se du brander for de fisk, og arbejder hårdt med dem.Ellers ville jeg ikke skrive.

Men Kirsten det kan altid gå galt,men hvorfor skulle det også det.

V.H.
P.S. Det jeg har skrevet skal kun ses som en måde at holde N.Elegans.Kirsten Sørensen
Skrevet d. 18/03-2012
kl. 13:30:30
Rigtig mange tak, Jørgen :) Det er dejligt at høre folks forskellige måder at gribe tingene an på!

Jamen - så vil jeg da flytte ungdommen! Og den gamle han... Lige pt. har jeg kun det ene akvarium næsten-klart, men jeg vil helt bestemt have dit input med i baghovedet, for jeg har faktisk et 25L, som jeg godt kunne sætte op til formålet med et tredie akvarium.

Jeg fornemmer ihvertfald, at de 25L som de går i nu, er blevet for lille til hele flokken!!
Kirsten Sørensen
Skrevet d. 27/03-2012
kl. 08:47:05
Så fik jeg skilt flokken i søndags - det var dælme svært at fange de små kræ! Mest fordi det jo var nogle bestemte, jeg ville have fat i, akvariet er lille og der er tæt med planter... Så det lykkedes ikke heeelt, som jeg havde tænkt, men næsten. Tilbage i de 25L går nu de 4 gamle hunner, en ung hun og en ung han. Og i de 45L går 4 unge hunner og den gamle han... så håber jeg, det er godt nok. Men de fylder virkelig ikke meget i 45L. Heldigvis er de ikke bange, så de står tit ved forruden eller tæt ved, ellers ville jeg heller ikke kunne få øje på dem! ;)
Jørgen Hedegaard Andersen
Skrevet d. 28/03-2012
kl. 10:46:07
Hej Kirsten.

Nu vil jeg mene du har flere chancer med dit N.Elegans opdræt delt ud på 2 stammer er du jo nu dit eget back up.

Hvis du bruger fiskenettet ganske langsom vil de næsten selv hoppe i,de udviser stor tillid,så det skulle ikke være nødvendig at jage dem.

SÅ er der kun tilbage at se tiden an,og at håbe på der kommer flere unger,de gør deres arbejde og du gør dit.

Du har givet den et artsakvarium den rette temp.20 -25.regelm.vandskift.levendefoder.godt med akvarieplanter.

Lidt held er også godt at ha med i sit akvariehold.Jaså skulle det køre for dig.

Glæder mig til at høre om hvordan det kommer til at gå.

Kirsten Sørensen
Skrevet d. 31/03-2012
kl. 10:58:31
Hej Jørgen

Jamen du har fuldstændig ret - det er nogle meget tillidsfulde og nysgerrige fisk, og jeg behøver bestemt ikke jage med dem, heldigvis :) Problemet er faktisk, at nettet har meget svært ved overhovedet at være i akvariet for planter! Så man kommer let til at rykke hele baduljen op, bare man bevæger nettet en lille smule.... men pyt, nu er fiskene heldigvis fordelt, og det ser foreløbig ud til, at kræene trives.

Måske er det bare noget, jeg bilder mig ind, men jeg synes bestemt, jeg kan se, de unge fisk er vokset 'meget' efter de få dage, de har været flyttet??

Jeg vil forsøge her en af de kommende dage at få min mand til at tage en lille film af fiskene og lægge på Youtube... :)
Arild Strandberg
Skrevet d. 12/06-2012
kl. 10:05:33
Hei alle sammen hopper på denne tråden jeg og. Jeg fikk for ca en måned siden tak i 18 stykk av denne flotte fisken. Men jeg måtte til Sverige for å få tak i den. Kent på Nols ciklidehobby klarte å få tak i denne hos en privat oppdretter. Disse 18 fisker går sammen med 5 stykk Phallichthys tico, samt maller og pansermaller og reker i et 75 liters akvarium. Jeg har blåfilter med sirkulasjonspumpe, denne er festet til et utblåsingsrør. Dvs at det er mye strøm oppe, oh lite nede. Virker som fiskene liker dette. Jeg har masse javamose og andre planter i karet. Fiskene har begynt å kaste yngel, disse er veldig små, men går sammen med foreldrene og de andre fiskene. Jeg mater med levende Artemia 5 dager i uken, samt mikroorm, og fryst Artemia, og litt tørrfoder. Er veldig intresant å lese hvordan dere andre gjør. Etterhvert som antallet øker, vill jeg dele ut til andre medlemmer som ønsker denne flotte fisk.

Arild Stavanger NORGE
Kirsten Sørensen
Skrevet d. 06/07-2012
kl. 08:47:01
Hej Arild :)

Tillykke med fiskene! Håber du får lidt mere held med dem end jeg... Måske har jeg været for doven med det levende foder - tilbage har jeg desværre kun 5 hunner nu! Jeg er gået tilbage til at blande lidt blødt vand i og har sat hunnerne sammen nu. De 2 hanner mistede jeg desværre til pumpen - så kan jeg lære det :( Så ikke mere yngel herfra, med mindre jeg render over fisken igen, hvad jeg desværre ikke regner med sådan lige...

Og hvor er du dog heldig at have P. tico!! Dem er jeg også på jagt efter, men de findes ikke her i DK.
Arild Strandberg
Skrevet d. 09/07-2012
kl. 13:37:09
Hei Kristin du får komme på neste års poecilia treff som er i Stavanger, Jeg satser på jeg har oveskudd av begge sorter, da kan du få begge sorter av meg. Jeg venter forsatt på yngel av Tico disse går i samme kar som Elegansen her om dagen fanget jeg 10 små yngel å satte i eget kar, muligens noen av disse er Tico. Men så sant jeg har så gir jeg med glede oveskuds fisk til andre som er intresert.

Arild
--------------------------------
Kirsten Sørensen skrev:
Hej Arild :)

Tillykke med fiskene! Håber du får lidt mere held med dem end jeg... Måske har jeg været for doven med det levende foder - tilbage har jeg desværre kun 5 hunner nu! Jeg er gået tilbage til at blande lidt blødt vand i og har sat hunnerne sammen nu. De 2 hanner mistede jeg desværre til pumpen - så kan jeg lære det :( Så ikke mere yngel herfra, med mindre jeg render over fisken igen, hvad jeg desværre ikke regner med sådan lige...

Og hvor er du dog heldig at have P. tico!! Dem er jeg også på jagt efter, men de findes ikke her i DK.

--------------------------------
Kirsten Sørensen
Skrevet d. 01/10-2012
kl. 08:36:50
Hov! Der var da liiige en svar-smutter her fra min side!

Men hvor er det et fint tilbud, Arild! Desværre har jeg ikke mulighed for at komme med til Poecilia-træf :(

Faktisk synes jeg heller ikke, jeg er ret god til det med de ungefødere sådan generelt! Mine elegans smuldrer f.eks. væk lige så stille, én efter én... nu har jeg kun 2 hunner tilbage! De ungefødere jeg har prøvet indtil nu, synes jeg virkelig er svære fisk... hvor andre måske synes, de er noget af det letteste!