Skandinavisk selskab for folk
der holder og holder af
ungefødende akvariefisk i naturform
Autologin:
Glemt login?

Forum: Poeciliidae

Tilbage til forum

Xiphophorus nigrensis - spørgsmål om sværd

Følg denne post: Du har her mulighed for at følge denne post. Dvs. at du fremover vil modtage en email hver gang der er nyt i denne post.

Din email:

Forfatter / Dato Emne
Kirsten Sørensen
Skrevet d. 28/10-2011
kl. 16:47:36
Ohøj!
Jeg har været så heldig at få fat i nogle X. nigrensis. De er rigtig fine! En af hannerne har ingen sværd, har det noget med alderen at gøre?
Jeg har sakset nedenstående fra akvaforum.no:
"Hannene av Xiphophorus nigrensis kommer i to former eller morpher. Den lille morphen er liten og tynn, mens den store eller sene morphen har en diger, høy kropp og utvikler med tiden et ganske imponerende sverd."
Men min sværdløse han er altså absolut ikke lille og tynd, han har bare ikke noget sværd...
Thue Grum-Schwensen
Skrevet d. 28/10-2011
kl. 18:33:23
Det med de to variationer er ikke ualmindeligt hos sværddragere - sværdet bruges også til at dominere med. Forklaringen kan være den forholdsvis simple, at ham med sværd bestemmer - og derfor venter den anden han med at udvikle sværd, der provokerer, så han ikke får tæsk hele tiden ;-)
Kirsten Sørensen
Skrevet d. 29/10-2011
kl. 05:48:07
OK - ja, det kunne da sagtens være en forklaring, Thue :) Men så er den sværdløse han nok også ekstra under pres, for der er hele 3 med langt, fint sværd, hvoraf jeg fornemmer, at én af dem er alfahannen. De er rigtig flotte... 4 hanner og 4 hunner er der samt en lille unge, der kom, kort efter jeg havde fået fiskene.
Thue Grum-Schwensen
Skrevet d. 29/10-2011
kl. 08:33:59
Så er det jo ikke så dumt af ham at vente..;-)
Kirsten Sørensen
Skrevet d. 30/10-2011
kl. 05:48:51
Hehe... nej, det kan du have ret i, Thue :)

Men nu jeg er i spørgehjørnet, så vil jeg høre, om de kan tåle - eller spiser - spirulinapulver? Og kan ancistrus-maller? Jeg kunne nemlig godt tænke mig at lave de der sten, hvor man først rører noget æggehvide sammen med spirulinapulver, smører det på sten, lader det tørre og så ellers "fodrer" med stenene...
Thue Grum-Schwensen
Skrevet d. 30/10-2011
kl. 09:12:36
Alger er en del af deres naturlige kost, så spirulina kan man godt fodre med. Det har jeg også gjort til ungefødere. Men ikke ensidigt - der skal også være andet foder....variation er altid godt :-)
Albert Johann Palner
Skrevet d. 30/10-2011
kl. 15:01:59
Hej

Det er rigtigt hvad Thue skriver. I X.nigrensis naturlige habitat "Rio Choy" står de i ret
store stimmer og spiser alger af de store sten og betonblokke der ligger i vandet.
Vanddybten er mellem 1.0 - 1,5 m - Vandet er helt klart og med en god strøm i midten af floden - mindre ved brinken.
Temp ca 20 - 21 grader. DH ca. 23.

Du kan gå ind på www.youtube.com og søge på Xiphophorus nigensis
så er der med garanti (Ikke liste A og SF garanti) et stykke film.

Hilsen

Albert
Kirsten Sørensen
Skrevet d. 30/10-2011
kl. 15:56:28
Tak skal I ha' :) Og ja, jeg er selvfølgelig helt med på, at variation i kosten er meget vigtig - det forsøger jeg også altid at holde for øje. Jeg har aldrig prøvet at fodre mine fiske så direkte med spirulinapulver, som jeg nu vil forsøge mig med, så derfor tænkte jeg, det nok var bedst liiige at forhøre sig først... Jeg vil Youtube, vil jeg!
Lillian Werliin
Skrevet d. 06/11-2011
kl. 22:55:52
Mens de boede hos mig fik de ind imellem mallepiller som de med stor fornøjelse gnaskede af. Håber de stadig er ok ;)
Kirsten Sørensen
Skrevet d. 07/11-2011
kl. 07:22:21
Hej Lillian :)
Nemlig - grøntmallepiller er de helt vilde med! Det får de faktisk hver dag også, da der går 3 ancistrus-unger sammen med nigrensis'erne. De har det stadig allesammen godt, også den lille unge :)
Torben Lyng
Skrevet d. 07/11-2011
kl. 19:14:15
Kirsten, jeg har en dåse spirolina stående til ingen nytte, den er du meget velkommen til..jeg kan droppe den næste gang jeg skal vestpå.
Kirsten Sørensen
Skrevet d. 08/11-2011
kl. 08:31:19
Det er sørme pænt af dig, Torben! :) Jeg har godt nok spirulina i forvejen, det var noget pulver jeg købte for lang tid siden, da jeg ville prøve at fodre mine microorm med det, men det kom jeg lidt fra... så faktisk har jeg en god portion. Hvis du er helt, helt sikker på du ikke selv skal bruge det, vil jeg da ikke takke nej ;) Men det er ikke noget, der haster...
Kirsten Sørensen
Skrevet d. 12/11-2011
kl. 12:24:22
Så fik jeg afprøvet spirulina-på-sten-metoden, og den kan jeg bestemt anbefale! Her havde mallerne for én gangs skyld en fordel frem for de noget vilde nigrensis :) Efterhånden som maller og rejer raspede den giftiggrønne belægning af, flød der også lidt smuler rundt i vandet og på bunden - det tog nigrensis'erne så. Efterhånden fandt de dog ud af at nippe fra stenen også, men mallerne kunne følge med i tempo :)

Jeg lavede nogle stykker af disse fodersten, men kom selvfølgelig - havde jeg nær sagt - til at lave en alt for stor portion af spirulina-massen. Det rækker rimeligt langt :)
Jørgen Hedegaard Andersen
Skrevet d. 11/05-2012
kl. 21:43:01

Nu da Xipophorus Nigrensis næsten har sin egen tråd,vil jeg skrive lidt om denne stamme, jeg nu har overtaget.

Der er både store og små hanner ved X.Nigrensis stammen,også ifølge Andreas Tveteraas bog Sverddragere og Platyer,og som Thue også var inde på,er det ret alm, for sværdrager.

Men der er også en anden mulighed det kan være en Shemale en han/hun eller en hun/han.
Jeg så det for første gang som dreng med en gammel rød sværdrager hun der blev til en han,senere med Girardinus metallicus 2 gamle hunner der også blev til hanner.

Og i en stamme med kultur guppyer, 2 unge hanne med gonopodium, der har krop som hunner,og som blev lige så store som guppy hunner.
Der er selvfølgelig år i mellem disse eks.

Jeg tror at jeg har en sådan sheemale i min Nigrensis stamme en han med gonopodium, men med en krop som en hun.
Det er så min 6. sheemale i den tid jeg har været akvarieholder(ca.50 år) er det sjovt for mig at skulle opleve en ny sheemale.
Der er sagt og skrevet meget om dette køns-skifte,og mange historie er der også om det emne,og her var en mere.
Jeg vil udbede mig ret til at tage fejl med hensyn til den sidste eks.6 da det kan være en han der gerne vil slipper for at få bang.Men det vil tiden vise,men jeg tro den er god nok, det er en han/hun en fisk uden sværd...
Kirsten Sørensen
Skrevet d. 17/05-2012
kl. 06:07:51
Det lyder rigtigt spændende, Jørgen - du må lige give et pip i tråden her, hvis du kommer frem til en anden konklusion senere :)
Jørgen Hedegaard Andersen
Skrevet d. 17/05-2012
kl. 18:58:11
Jeg har lige talt med SvendErik han har kun Xiphophorus Nigrensis hunner, men rigtig rigtig mange hunner. SvendErik håber naturligvis på at nogle af hunnerne er med unger, så han kan få nogle hanner,Det sætter jo Xiphophorus nigrensis stammen i et andet lys, nu gør det ikke noget hvis jeg har overvægt af hanner, det vil jo kun være godt, så kan SvendErik få nogle af mine.

Jeg ønsker eller håber nu på at jeg tager fejl med den sheemale,og det bliver til en rigtig han der kønner godt ud,altså en ung han som bare var bange for at få bank.Giv tid giv tid, men jeg kan næsten ikke vente.Og der er stadig væk de små unger, hvad bliver de til???
Ja det vil tiden vise.
Jørgen Hedegaard Andersen
Skrevet d. 01/10-2012
kl. 06:44:07
Status for Xip.Nigrensis i Danmark.

Vi er 3 medlemmer i P.S. der har stammen,og jeg har lige p.t. 5 hanner og en hun,men vi lavede lige en bytter, 10 unger fra SvendErik og Svend fik en voksen han af mig.
Så kan jeg håbe på at min voksne hun snart vil give sit første kuld og at ungerne fra fra SvendErik bliver til hunner.

Ja ja der er håb i nu for en stabil Xiphophorus Nigrensis stamme i D.K.
Kirsten Sørensen
Skrevet d. 01/10-2012
kl. 07:58:21
Flot! Vi krydser fingre :)
Thue Grum-Schwensen
Skrevet d. 01/10-2012
kl. 11:09:38
Der findes ungefødende arter, der er "nemme". Men at generalisere det udsagn fra de få arter, der ikke kræver så forfærdelig meget, er mildt sagt en misforståelse!
Fodring (ikke bare mængder, men også hvad - og det kan være artsafhængigt) og vandskift, vandskift og atter vandskift er nøgleord. Både hos Poeciliiderne, men faktisk også for Goodeider og de øvrige familier med ungefødende arter. At have æg, der udvikler sig til unger - og måske endda unger, der vokser - "internt" i en hun (hurtigt oversat fra engelsk fra symposiet "Viviparous Fishes 3" i Morelia, Mexico 2006) stiller i sig selv krav. At nogle arter så er meget tilpasningsdygtige (guppy og gambusia) og derfor kan klare meget forskellige forhold, er en anden ting. Men generelt at betegne ungefødende fisk som "nemme" er en misforståelse.
Og det var så lille generel bemærkning :-)! Glæder mig i øvrigt, hvis stammen kan bevares!