Skandinavisk selskab for folk
der holder og holder af
ungefødende akvariefisk i naturform
Autologin:
Glemt login?

Forum: Poeciliidae

Tilbage til forum

Nye Gambusia unger

Følg denne post: Du har her mulighed for at følge denne post. Dvs. at du fremover vil modtage en email hver gang der er nyt i denne post.

Din email:

Forfatter / Dato Emne
Michael Winther
Skrevet d. 04/09-2011
kl. 20:45:15
På ungeføderweekenden i Varberg købte jeg et par Gambusia puncticulata fanget på Cuba af David Macalister i 2010.
Jeg har, foruden G. puncticulata, pt. Gambusia holbrooki fra tre forskellige lokationer, to europæiske og en fra det oprindelige udbredelsesområde i det sydøstlige USA. Tidligere har jeg holdt G. sexradiata, G. senilis og G. alvarezi.

Fælles for disse Gambusiaer er, at de efterstræber deres eget afkom og de små unger vil blive ædt medmindre at akvariet er (meget) tæt beplantet (fx med Ceratophyllum eller Najas).

Jeg sikrer mig overlevende unger på tre forskellige måder:
1. G. holbrooki udsættes i havebaljer i den første varmeperiode i maj, og hentes ind igen sidst i september. Baljerne er tilgroede og en del unger overlever. I baljerne kan ungerne desuden finde naturlige fødeemner af passende størrelse. Det er tydeligt, at flere unger overlever sammen med forældrefiskene udendøre end inde.
2. I mit akvarium med melanistiske G. holbrooki fra Florida undersøger jeg ugentligt flydeplanterne (Hornblad) for nyfødte unger. De er nemme at få øje på fra oven og kan fanges med et net. På den måde flytter jeg 2-6 helt små unger til et ungeakvarium hver uge.
3. Hunnen flyttes til et fødeakvarium lige inden fødslen. Jeg bruger et lille 8 liters plastikakvarium. Bunden dækkes med runde sten på størrelse med golfbolde. Når en unge fødes falder den ned mellem stenene og undgår at blive ædt. Akvariet er desuden proppet med Najas, så ungerne, når de søger op mod overfladen, er skjult for hunnen. Denne metode giver bedste resultat. Det handler blot om at holde godt øje med hunnen og fjerne hende lige så snart hun er tømt for unger.

Igår fik jeg mit andet kuld G. puncticulata unger (billedet), ca tyve stykker. Første kuld, som blev født i juni, er allerede ved at kønsmodne. De flyttedes til forældrenes akvarium da de var ca 1½ måned gamle.
Michael Winther
Skrevet d. 04/09-2011
kl. 20:51:50
Tilføjelse:
Jeg opfodrer mit yngel med mikroorm og afskallede artémia-æg i starten, derefter suppleres med frostfoder (Bosmina og Cyclops), levende foder og knust flagefoder. Mikroorm giver dem en god start og de bliver hurtigt glubske og med lyst til at slås!
Kirsten Sørensen
Skrevet d. 05/09-2011
kl. 08:56:10
Hej Michael
Hvor er det bare fint! Jeg hører til dem, der er nødt til at google billeder af ungefødende fisk, da mit kendskab til dem er yderst ringe... Men flotte er de, puncticulataerne!
Fint med din info om at redde ungerne fra glubske forældre - metoderne og første-foderet kan jo bruges ved andre fisk-arter også.
Har du erfaring med, om der er forskel på ungernes robusthed, når de er kommet til verden i havebaljer kontra indendørs? Eller er de egentlig bare nogle sejlivede krabater uanset?
Hvor store udendørs baljer bruger du til formålet? Palletanke?
Er det korrekt forstået, at G. holbrooki findes i naturen i mange forskellige farver?
Michael Winther
Skrevet d. 05/09-2011
kl. 14:22:01
Hej Kirsten
Det er svært at sige om ungerne udefra er mere robuste, men jeg har en tro på, at der i havebaljen er et bredt spektrum af dyreplakton til rådighed som føde. Samtidig er der direkte sol, noget som G. Holbrooki sætter stor pris på. Begge dele giver ungerne en god start på livet. Indendøre er vi nødt til at finde på alternativer.
Mine baljer er almindelige 90 liters murerbaljer.
G. Holbrooki findes ikke i mange farvevarianter, men især i Florida er en lille del af hannerne melanistiske, dvs. med sorte pletter. For arten som helhed drejer det sig om højest fem procent. Hunnerne er ens brunlige.
Kim Kastberg Mathiasen
Skrevet d. 08/09-2011
kl. 15:27:51
Tillykke med ungerne :)

Har flere gange fået fisk fra David. Det er fine fisk han laver.