Skandinavisk selskab for folk
der holder og holder af
ungefødende akvariefisk i naturform
Autologin:
Glemt login?

Forum: Poeciliidae

Tilbage til forum

Gambusia affinis fra Sunny Beach i Bulgarien

Følg denne post: Du har her mulighed for at følge denne post. Dvs. at du fremover vil modtage en email hver gang der er nyt i denne post.

Din email:

Forfatter / Dato Emne
Kim Kastberg Mathiasen
Skrevet d. 29/08-2011
kl. 22:42:07
I år gik ferien til Nessebar i Bulgarien. Selvfølgelig var det bette net og en håndfuld Kordon Breather Bags pakket med i kufferten, for man ved jo aldrig ;).

Nessebar ligger lige syd for Sunny Beach og er væsentligt mere fredelig, men Apollo havde valgt at holde infomøde i Sunny Beach så derhen skulle vi jo. Efter mødet valgte vi at gå tilbage til Nessebar og kom forbi en kanal med svag strøm som løb under "hovedgaden"....den måtte vi jo se nærmere på senere..

...så blev det lørdag, dagen før hjemrejse. Net og poser i en rygsæk og afsted til kanalen. Fra hovedgaden gik en sti gennem nogen høje siv langs kanalen. Det var vigtigt at holde sig midt på stien, for kanterne blev med al uønskelig tydelighed brugt som toilet! Efter ca. 50 meter kom vi til et hul i sivene hvor der var frit for lokumspapir, så det skulle prøves. En enkelt hundestejle blev det til. Jeg kunne ikke se om det var en 8-eller 9-pigget model. Den 8-piggede har vi jo ikke herhjemme så den var da spændende. Men én var jo ikke nok, så den røg ud igen. Da vi kom tættere på udløbet i sortehavet åbnede kanalen mere op og blev let at komme til..selv Annie skulle prøve at fange nogen.

Første hug med nettet gav en fisk som lignede en Guppyhun...Gambusia tænkte jeg straks, og jeg er nået frem til at det må være Gambusia affinis . Jeg fik en del af begge køn som røg i poserne og en del andre så fisk af udefinérbar art som lignede yngel af noget karpefisk-halløj men når man ikke ved hvad det er, så synes jeg det er risikabelt at tage med hjem. Det kunne jo være fredet eller blive en halv meter, hvem ved :).

Nå, men her er nogen billeder af biotopen, nogen af de andre fisk og Gambusiaerne hjemme i akvariet :)Thue Grum-Schwensen
Skrevet d. 30/08-2011
kl. 07:01:46
De levendefødende ER Gambusia...men G. holbrooki efter al sandsynlighed :-) Flotte eksemplarer! Der kan hurtig blive en god stamme ud af dem.
Kim Kastberg Mathiasen
Skrevet d. 30/08-2011
kl. 08:42:21
Tak for svar Thue :)

Skal man tælle den hårde finnestråle i rygfinnen med ( affinis har 6, holbrooki har 7 så vidt jeg kan se rundt omkring). For skal man dét, så er det holbrooki.

Gonopodiet ser helt glat ud. Ingen "takker" som jeg har læst holbrooki skulle have.Men de er måske for små til at se uden videre?
Thue Grum-Schwensen
Skrevet d. 30/08-2011
kl. 09:11:00
Det er mere baseret på undersøgelse af de Gambusia-stammer, der er udsat i Europa, hvoraf ingen tilsyneladende er affinis...eller om du vil omvendt: Alle er holbrooki...:-)
Men da den ene engang har været en underart af den anden, er der en del forvirring om spørgsmålet. Jeg håber Michael Winther uddyber - han har engang skrevet en glimrende artikel om den sag i Poecilia Bladet :-)
Thue Grum-Schwensen
Skrevet d. 30/08-2011
kl. 09:13:30
I øvrigt er Nessebar en dejlig bette by - Sunny Beach er lidt, nåh ja, for min smag....Håber I havde en rigtig god ferie og tillykke med de små Gambusiaer :-)
Kim Kastberg Mathiasen
Skrevet d. 30/08-2011
kl. 09:34:25
Ja jeg håber da at blive mere sikker på hvad jeg har :)

Nessebar var rigtig fin, og et behageligt klima. Sunny Beach er heller ikke så meget vores smag hvilket vi kun fik bekræftet det korte stykke tid vi var der.
Michael Winther
Skrevet d. 30/08-2011
kl. 16:21:07
Her er den artikel jeg skrev til Poecilia Bladet: https://poecilia.org/arkiv/filer/302010101603PM.pdf
Forskerne undersøgte Gambusia fra Portugal til Grækenland og sammenlignede dem med fisk fra det oprindelige udbredelsesområde i Nordamerika.
Forskerne anbefaler i konklusionen at alle europæiske henregnes til G. holbrooki, medmindre gonopodium morfologi, finnestråle tælling eller genetisk identifikation KLART viser G. affinis.

Flotte billeder forøvrigt Kim! Jeg har G. holbrooki fra Tyrkiet og fra Barcelona, det er utroligt hårdføre fisk, som desværre også er ret kannibalistiske.
Michael Winther
Skrevet d. 30/08-2011
kl. 16:31:56
Citat fra artiklen:
"De to arter, G. holbrooki og G. affinis, er på
verdensplan blevet introduceret i mere end 50
lande, mange steder med nedgang eller udryddelse
af oprindelige arter til følge, men udbredelsen
af de to moskitofisk er meget uklar,
blandt andet på grund af taksonomiske forvirringer.
I begyndelsen af det tyvende århundrede, da
moskitofiskene blev udsat på verdensplan,
blev de betragtet som tre separate arter (med
G. patruelis, som nu betragtes et synonym
for G. affinis), senere som to underarter af en
enkelt art (G. affinis affinis og G. affinis holbrooki),
og ikke før Wooten et al.(1988) som
to separate arter. Derfor er mange optegnelser,
der refererer til G. affinis, rent faktisk G. holbrooki
(Haynes og Cashner 1995)".

En gammel opfattelse hænger desværre også ved endnu hvad angår disse Gambusia: at alle melanistiske (altså stammer med sortplettede hanner) Gambusia er G. holbrooki, og alle andre er G. affinis. Sådan forholder det sig ikke (det ville ellers være nemt), faktisk er kun ca 5% af G. holbrooki-hannerne melanistiske.
Det er meget forvirring omkring de to arter, men jeg synes at forskningsresultaterne skaber en vis klarhed over de europæiske Gambusia. Hvordan det forholder sig med de australske, afrikanske og asiatiske Gambusia ved jeg ikke meget om...
Kim Kastberg Mathiasen
Skrevet d. 30/08-2011
kl. 16:59:15
Jeg takker og bukker, Michael :)

Jeg tror jeg har taget fejl; det er sikkert G. holbrooki. Har talt efter på finnerne igen og det kunne godt se ud som om jeg har overset en stråle.
Johnny Lefevre Christensen
Skrevet d. 30/08-2011
kl. 17:57:15
De ligner meget de hoolbroki jeg har fra Batumi Georgien
Kim Kastberg Mathiasen
Skrevet d. 08/09-2011
kl. 15:25:39
Så er F1-generationen kommet til verden :)
Michael Winther
Skrevet d. 08/09-2011
kl. 15:36:34
Tillykke med ungerne Kim! Hvis du iagttager ungerne tæt på vil du kunne opleve at de allerede få dage gamle udkæmper små styrkeprøver, sjovt at se på!
Thue Grum-Schwensen
Skrevet d. 08/09-2011
kl. 15:54:34
Jeg skal i øvrigt til Bulgarien på søndag. Selv om jeg er noget tid ved Sortehavskysten er det ikke lige det sted (Sunny Beach og ej heller Nessebar), men måske kommer der en ny lokation...man ved aldrig helt, hvad der kan ske...;-)
Michael Winther
Skrevet d. 08/09-2011
kl. 15:55:22
God fangst Thue!