Skandinavisk selskab for folk
der holder og holder af
ungefødende akvariefisk i naturform
Autologin:
Glemt login?

Forum: Poeciliidae

Tilbage til forum

Villguppy vs endlersguppy

Følg denne post: Du har her mulighed for at følge denne post. Dvs. at du fremover vil modtage en email hver gang der er nyt i denne post.

Din email:

Forfatter / Dato Emne
Per Gunnar Stenersæter
Skrevet d. 07/03-2010
kl. 18:19:34
Hei godtfolk!

Jeg er relativt ny i levendeføder verdenen. Jeg har drevet med akvarier i en del år, men det er først nå det siste året jeg har funnet min sti og det er levendefødere jeg er mest intressert i og da spessielt med lokasjon.

Jeg har derfor solgt alle mine kultur guppy og invistert i en vill guppy fra Venezuela, disse er utrolig flotte synes jeg, og her omdagen begynnte jeg å tenke litt; hva er egentlig forskjellen på endlers ( wingei ) og vill guppy ( reticulata ) er det farver, sverd, størelse eller lignende?

Håper noen av dere kan hjelpe meg her :)

mvh
Per Gunnar Stenersæter
Christina Ghiasvand
Skrevet d. 11/03-2010
kl. 00:45:49
Hej!

Du riskerar att få olika svar beroende på vem du frågar! Om man följer dem som gjort artbeskrivningen av P. wingei så finns det skillnader. Bla så är honan utrustad med fler metalliska/pärlemor- pigment, parningsbeteendet skiljer sig mellan Endlers och vanlig guppy osv. Det är ganska små skillnader. En del menar nog att skillnaderna är närmast mytiska =) Personligen så ser jag ganska väl, både på beteendet och annat, om det är Endlers eller andra vildguppyer jag har framför mig i akvariet.

Nyligen beskrevs en ytterligare, tredje guppyart. Detta gör skillnaderna än mer intressanta. Och en del guppynördar än mer skeptiska ... Här talar man om skillnader i tjocklek på "stjärtrotspartiet" och förhållandet mellan detta och den totala längden. Åter små skillnader, som en del menar är bara lokala variationer som inte kvalifierar för att namnge en ny art.

Kanske är det bäst att du tar dig en titt på artbeskrivningen och bildar dig en egen uppfattning? Observera att i artbeskrivningen för Poecilia obscura belyses och befästes även Endlerns (Poecilia wingei) artbeskrivning.

När man pratar om Endlers måste man också vara medveten om att det förekommer en typ inom hobbyn, som har väldigt ensidigt utseende: Orange-svarta färgfält, två svärdsansatser osv. Den här typen är väldigt domesticerad och kan betraktas som akvarievariant. Den har med åren sedan fångsten förlorat sin genetiska variation. Från början var de mycket mera varierande i färger och även mönster. Det är också troligt att de du får tag på idag är ganska uppblandade med "vanliga" guppyer. Vill du ha något autentiskt, så får du vara mycket försiktig med ditt inköpsställe!

Hälsningar,
Christina G


Per Gunnar Stenersæter
Skrevet d. 11/03-2010
kl. 16:27:46
Takk Christina!

Jeg er ganske sikker på at de jeg har er rene. De er kjøpt av en her i poecilia scandinavia.
I min akvarieklubb har jeg vært i en liten diskusjon om forskjellen mellom villguppy og wingei ( vi ble aldri helt enige her ;) ,men jeg håper jeg klarer å lese meg opp ved å lese artbeskrivelsene.

mvh
Per Gunnar Stenersæter
Christina Ghiasvand
Skrevet d. 11/03-2010
kl. 22:38:07
Jag tror att jag skrev en artikel vardera nyligen om de nya artbeskrivningarna. Borde stå att läsa i någon Poecilia-utgåva. Om du mejlar mig, så kan jag försöka leta på informationen. Är troligen lättare att läsa svenska och "färdigtuggat" än engelsk facktext =)

MvH
Christina G
Per Gunnar Stenersæter
Skrevet d. 12/03-2010
kl. 19:57:28
Takk! da skal jeg sende deg en mail omgående! Setter veldig pris på dette!

mvh
Per Gunnar Stenersæter