Skandinavisk selskab for folk
der holder og holder af
ungefødende akvariefisk i naturform
Autologin:
Glemt login?

Forum: Ordet er frit

Tilbage til forum

Kulde tilvending

Følg denne post: Du har her mulighed for at følge denne post. Dvs. at du fremover vil modtage en email hver gang der er nyt i denne post.

Din email:

Forfatter / Dato Emne
Nicolai Wandall
Skrevet d. 22/11-2008
kl. 14:51:32
Jeg har et akvarium, startet op for en lille måned siden. 112L. Det står på min lukkede altan(sammenlign med en udestue) og vandet er nede på 12grader nu her hvor der er rigtig nattefrost. Bliver sikkert også lidt koldere endnu. Jeg har fire Heterandria Formosa derude - de kom i da vandet var omkring 18grader. De er meget inaktive, men det er jo heller ikke den mest aktive fisk?
Jeg vil gerne have nogle platyer enten xiphophorus variatus eller maculatus derud. Kan jeg tilvende nye fisk fra forhandler til kulden, og over hvor lang tid skal dette mon gøres. Tror ikke det ville være en god idé, at smide fisk direkte ned i det kolde vand.
Thue Grum-Schwensen
Skrevet d. 22/11-2008
kl. 15:50:30
Det sidste har du ret i. En art som Xiphophorus evelynae er perfekt til de forhold, du omtaler. Jeg kan se, at Henning Buus skulle have overskud af dem. Hvis du får dem fra et sted, hvor de går koldt, kan de sagtens sættes direkte ud.
Jeg vedlægger lige et billede af dem (af en han) :-)
Nicolai Wandall
Skrevet d. 22/11-2008
kl. 16:03:14
Men er x. variatus og maculatus så ikke gode til mit akvarium? Jeg har hørt at man kan vende fiskene langsomt til koldere vand, men det virker måske lidt bøvlet, i forhold til at vente på det bliver forår.
Jeg har godt læst om denne højlandsplaty, x. evelynae, men der ligger dog et lille problem i, at ham henning der har overskud bor helt i nordjylland, og jeg i hovedstaden ;-) Lidt langt at køre i tog efter en fisk.
Thue Grum-Schwensen
Skrevet d. 22/11-2008
kl. 16:09:11
Ja, men vi kunne nok finde ud af noget. Jeg har dem også, men har ikke overskud p.t., men kunne nok aftale noget bytteri med Henning - og så kunne jeg tage nogle med til Kbh. eller sjælland om ikke før så ved juletid :-)
Jeg skal selvfølgelig have aftalt det med Henning B. først :-)
Nicolai Wandall
Skrevet d. 22/11-2008
kl. 16:17:21
Det var da et venligt tilbud, det ville jeg da ikke kunne sige nej til, hvis altså det kan lade sig gøre.
Men jeg har desværre ikke noget at bytte med, jeg er som sagt nybegynder inde for denne genre af akvariefisk.
Thue Grum-Schwensen
Skrevet d. 22/11-2008
kl. 16:34:47
Det går nok ;-)

Sådan er vi bare her i selskabet - jeg skal lige have fat i Henning :-)
Torkel Sprove
Skrevet d. 23/11-2008
kl. 11:32:33

Ja, undskyld - dette er jo ikke et svar, men snarere et spørgsmål omkring Xiphophorus evelynae.
Efter Thues foto at dømme ligner denne fisk næsten på en prik den fisk, som i handelen kaldes
"Indianerplaty" - så mit spørgsmål er derfor: er det samme fisk, eller ligner de blot hinanden?

Fortsat god søndag og
venlig hilsen
Torkel (akvadille)
Thue Grum-Schwensen
Skrevet d. 23/11-2008
kl. 12:30:32
Nej. Indianerplaty er X. variatus. På andre sprog ofte også kaldet "Variabel platy".
Torkel Sprove
Skrevet d. 23/11-2008
kl. 19:09:33
Tak for svar og

mvh
Torkel (akvadille)
Henning Vibæk Buus
Skrevet d. 25/11-2008
kl. 16:44:33
jeg har X. helleri rio seco II, X. evelynae, characodon lateralis, Xenotoca eiseni og chapalicthys pardalis gående ved 12 grader uden problemer og de spiser lystigt temperaturen svinger fra 12 grader vinter og 26 grader om sommeren
Nicolai Wandall
Skrevet d. 25/11-2008
kl. 22:11:03
Xenotoca eiseni skal have et større end 112L ikke? Godt nok en flot fisk :-)
Characodon lateralis virker til at være en spændende fisk, ville den ikke passe godt ind? Læste at den er en flokfisk der opbygger hieraki - det lyder som noget der ville være fedt at iagtage.
Thue Grum-Schwensen
Skrevet d. 26/11-2008
kl. 09:43:35
Jeg vil anbefale at holde de to nævnte arter i artsakvarium. Eiseni kan være noget aggressive og bide finnerne af andre fisk navnlig på dårlig plads (og nogle stammer af dem er værre end andre). Characodon lateralis - ja, der får man mest ud af at iagtage deres adfærd, hvis de går for sig selv. De er så mindre pladskrævende end X. eiseni.
Begge arter er bestemt spændende, når de får de rigtige betingelser.

Nicolai Wandall
Skrevet d. 26/11-2008
kl. 11:03:47
Jeg tror godt at jeg kunne lave mit 112L til et artsakvarium for Characodon lateralis. Jeg kunne jo bare smide Heterandria Formosa over i et mindre akvarium. De kan alligevel næsten heller ikke finde hinanden med alle de planter der er et akvariet.
Men jeg har ikke taget nogen beslutninger endnu, venter stadig på at se, hvad jeg kan få fat i, der kan gå under disse forhold. Det er jo nok det der kommer til at afgøre hvilken fisk jeg skal have, i den sidste ende :-)
Men Characodon lateralis hvordan er den ellers i adfærd. Er det en fisk der skal bruge svømmeplads, eller én der mere gemmer sig og holder til ved bunden og i planterne. Hvordan er den til at spise? F.eks. vil mine heterandria formosa slet ikke spise flagefoder, og stort set heller ikke frost. Men før gik de sammen med RCS rejer, og de levede vist af deres afkom. Jeg ved ikke hvad de lever af nu, men de er ikke tynde at se på. Spiser de alger og småting de finder i vandet eller?
Thue Grum-Schwensen
Skrevet d. 26/11-2008
kl. 11:27:57
Du kan sagtens gøre det, du foreslår her. C. lateralis holder meget til tæt ved bunden - det gør de i hvert fald hos mig. De er ikke kostforagtere - både grønt (alger) og smådyr m.m. indgår i føden - og de tager både tørfoder, frost og levende foder. Det gælder også dine H. formosa, som er gode til at finde noget at spise, og hvor den største fare ofte er overfodring (selvfølgelig uden at man skal sulte dem heller).
Nicolai Wandall
Skrevet d. 26/11-2008
kl. 18:23:27
Har også fundet denne her fisk, Ilyodon cortesa, som skulle være til at få fat i, i denne her del af landet. Jeg kan bare finde meget meget lidt om den på nettet? Er den egnet til mit akvarium, og hvor kan der læses om denne? Jeg har fundet ud af, at den findes her CUTZARONDIRO, i Balsas Basin - men hvordan der så er der ved jeg jo ikke ;-)
Det er ikke fordi jeg er useriøs at jeg finder alle mulige fisk frem, men bare fordi jeg rigtigt gerne snart vil have noget at kigge på, ud over en masse planter. Vil selvfølgeligt tilpasse akvariet så godt som muligt, til de fisk jeg nu får fat i.

Kim Walther
Skrevet d. 26/11-2008
kl. 18:58:13
Jeg har masser af dem her på Nørrebro, så der er ikke så langt.
Sidste vinter gik de ved 14 grader i et 128 l.

kw
Nicolai Wandall
Skrevet d. 26/11-2008
kl. 19:48:39
Hvordan går Ilyodon cortesa hos dig Kim?
Temperatur lige nu, planter, kræver de meget eller lidt cirkulation i vandet, er de meget krævende ang. vandkvalitet? Hvad med føde, spiser de godt, eller er de krævende?
Jeg er meget interesseret i fisken ;-)
Nicolai Wandall
Skrevet d. 30/11-2008
kl. 14:15:10
Har skrevet med Kim (og tak for svar Kim ;-) )
Thue, du behøver ikke at løbe land og rige rundt efter højlandsplatyer! Men tak fordi du tilbød dette.
Ilyodon Cortesae, nogen der kan komme med et bud på, hvordan jeg indretter akvariet allerbedst.
Jeg har groft sand i bunden, En god stor del planter. Nogle sten. Ikke kraftig, men god cirkulation i vandet. Har jord under sandet som gødning for planterne. (noget jeg har læst om i en bog af Diana Walstad "Ecology of the Planted Auarium")(Er dette helt forkert i et Goodeidae akvarium?)
Skal Ilyodon have hårdt vand - skal jeg putte nogle kalksten i vandet?
Undskyld de mange spørgsmål.
Venlig hilsen Nicolai.
Thue Grum-Schwensen
Skrevet d. 30/11-2008
kl. 14:32:00
Det er fint med jord under sandet og godt med planter. En kalksten skader ikke - hvis vandet bliver for surt og blødt vil det ikke være noget, de er glade for, men fra middelhårdt og PH-værdi på 7 (og lidt lavere) og op vil være fint.
Cirkulation betyder mindre. I naturen har jeg set Ilyodan i både helt stillestående vand og vand med kraftig cirkulation, og det kan også svinge med årstiderne, hvor meget strøm der er det enkelte sted.
Det mest rigtige er nok at kalde den Ilyodon sp. Cortesae, da hele Ilyodon-slægten er under revision, og der mig bekendt stadig ikke er en afklaring - netop derfor er lokationen i dette tilfælde nok vigtigere end artsnavn (og det viser også meget godt, hvorfor vi bruger lokation). Jeg kan se, at Kims er fra en kilde i delstaten Michoacan, og at der er lokation på dem - og vi vil nok kunne præcisere det nærmere, hvis det ønskes, da vi har kildens navn. Reelt har Ilyodan-slægten et ganske stort udbredelsesområde og under forskellige klimatiske forhold - fra relativt koldt subtropisk klima til tropisk klima (dog ikke helt ude ved kysterne, men lidt oppe i landet, hvor klimaet endnu ikke har skiftet fra tropisk). Vi fandt dem flere steder, da jeg sammen med Torben var i området i foråret 2008.

Håber, du kan bruge det :-)
Du er ALTID velkommen til at spørge. Derfor vi har et forum :-)