Skandinavisk selskab for folk
der holder og holder af
ungefødende akvariefisk i naturform
Autologin:
Glemt login?

Forum: Poeciliidae

Tilbage til forum

Endlers

Følg denne post: Du har her mulighed for at følge denne post. Dvs. at du fremover vil modtage en email hver gang der er nyt i denne post.

Din email:

Forfatter / Dato Emne
Hugo Nielsen
Skrevet d. 09/08-2008
kl. 09:08:13
Er det helt tosset når mine endlers får dopeltsværd, når de bliver lidt ældre ?
Er der nogen som kender et sted med billeder af de forskellige guppytyper?

Grundet til at jeg spørger er at mine fisk er købt for værende endlers og er de ikke det,
så er det foder,og en anden stamme må anskaffes, når nu man har bestemt sig for at have nogle naturformer jo.
Christina Ghiasvand
Skrevet d. 18/08-2008
kl. 01:15:26
Hej Hugo!

Det finns flera "akvariestammar" med Endlers i handeln, som en gång i tiden haft en eller flera guppyer inblandade. Allt som sägs vara Endlers är inte det. Oftast är det igenkännbart på att stjärtfenan börjar efterlikna en lyrstjärt. Lyrstjärtarna var de första guppyer med avancerade stjärtfenor, som började urvalsodlas i guppyodlingens barndom för hundra år sedan. Det anses därför vara en ursprunglig guppytyp och därför blev just den typen använd som inkorsning för att tillförsäkra fortlevnaden av de högt värderade Endlersena.

När nu detta har blivit sagt, kan du hålla utkik efter lyrstjärtstendenser. Å andra sidan har jag själv hållit en stam Endlers som jag garanterat vet ej har inkorsats med något annat djur, än med avkomma från ursprungsfångster. Och dessutom har jag hållit en "osäker" stam parallellt. Jag måste dock säga, att båda linjer visar tecken på domesticering. Har man haft djur sedan 30 år utan påfyllnad från senare fångster, då är en viss domesticering att förvänta. Inte minst av den anledningen, att det saknas rovdjur i våra akvarier och att genpoolen är begränsad. Det är inte någon nackdel för djuren, att de har långa, starkt färgade stjärtfenor. Dessutom lever de troligtvis längre än ute i det fria, och fiskarna växer som bekant hela livet tills de dör. Dock kan man säga att den tidigaste påverkan på Endlersena varit den förstärkta utbildningen av de orange/svarta färgfälten. Originalpopulationerna var betydligt mera blandat färgade.

Med andra ord, så är inte utbildandet av "dubbelsvärd" längre något argument mot att det skulle kunna vara "äkta" Endlers. Men det finns däremot många hybrider ute i handeln.

Så om du inte kan finna ut upplysningar om varifrån just dina djur kommer, så kan du aldrig få ett exakt svar på din fråga.

MvH
Christina G
Jan Jørgensen
Skrevet d. 19/08-2008
kl. 21:52:57
Hej.jeg har set hugos endlers og der er ingen tvivl disse er hybrider helt sikkert,har efterhånden
set en del endlers i alle klasser,også i black bar alle afskygninger og disse har alle typiske kendetegn på hybridsering efter at have set fisken i helhed og Typiske kendetegn på dette.mvh jan.