Skandinavisk selskab for folk
der holder og holder af
ungefødende akvariefisk i naturform
Autologin:
Glemt login?

Forum: Ordet er frit

Tilbage til forum

Sæsonstart nu

Følg denne post: Du har her mulighed for at følge denne post. Dvs. at du fremover vil modtage en email hver gang der er nyt i denne post.

Din email:

Forfatter / Dato Emne
Thue Grum-Schwensen
Skrevet d. 10/04-2007
kl. 13:40:02
Det med at akvariesæsonen er om vinteren, er ved at ændre sig - ikke mindst for folk der holder ungefødere som Goodeider og mange Xiphophorus, Gambusia og Poecilia-arter med flere blandt ungefødende fisk. Her er sæsonen ved at blive "vendt på hovedet" - den stille tid er om vinteren, hvor fiskene holdes relativt koldt og ikke yngler, mens ynglesæsonen er forår og sommer, hvor fiskene holdes varmere enten inde eller ude i en murerbalje eller en egentlig havedam.


Sådan gør jeg selv - og jeg ved med sikkerhed, at stadig flere gør det ikke mindst blandt medlemmer af netop Poecilia Scandinavia. Derfor kunne det godt med en tråd om sæsonstart her i foråret - og om det at holde fisk ude om sommeren (eller forholdsvist varmt indendøre på samme tid). Det skal understreges, at det her handler om fisk og IKKE forenings-sæson.

En af fordelene er jo, at fiskene lidt udsættes for de samme sæsonnsvingninger som i naturen - og dermed er begrænsningerne der også. Det duer ikke for f.eks. slægten micropoecilia og i det hele taget rent tropiske fisk. Men som sagt er der altså mange arter (ikke mindst blandt ungefødere), hvor det kan være en fin måde at gøre det på.

Erfaringer og tips er yderst velkomne...

De bedste hilsener

Thue
Michael Winther
Skrevet d. 10/04-2007
kl. 16:32:46
Ja, jeg kan næsten ikke vente! Sidste år kom mine Gambusia holbrooki ud d. 5.5. og to par blev til 80! Maj sidste år var først meget varm men siden temmelig kold. Resten af mine udefisk kom ud først i juni.

Michael
Michael Winther
Skrevet d. 10/04-2007
kl. 18:40:02
Jeg vil høre om nogle herinde har haft Zoogoneticus tequila ude? Jeg forsøgte mig sidste år. De kom ud i to hold, sidst i maj og lidt inde i juni, ved en vandtemperatur på hhv. 18 og 20 gr (middag). Derefter faldt temperaturen til ca. 15 i en periode på et par uger (så vidt jeg husker). Det var ungfisk jeg satte ud og da jeg tog dem ind d. 3.9. havde jeg mistet en fjerdedel og resten så ikke ud til at have haft godt af opholdet i det fri. Egner den sig bare ikke ret godt eller har jeg bare været uheldig???

Michael
Martin Tversted
Skrevet d. 11/04-2007
kl. 21:41:38
Her har Gambusia affinis og Innes Gambusia været ude siden midten af marts og det kører bare. Cnesterodon er ude samt naturligvis en del Fundulus, Ellasoma og mange flere.

En del Fundulus har overvintret ude: stellifer, sciadicus, olivaceus, julisiae, diaphanus og endda en "test-makropode" fra nanking, Kina.

Martin
Børge Mørkve-Simonsen
Skrevet d. 23/04-2007
kl. 20:07:18
Jeg lurer på hvilke av mine arter som kan holdes ute i en murerbalje i sommer...
Jeg har:
H. formosa
P. reticulata
P. caucana
X. pygmaeus
Phallichthys tico
Ph. fairwetheri
Neoheterandria elegans

Det er vel kanskje bare Heterandria formosa som kan være ute en sørnorsk sommer?

mvh
Børge
Martin Tversted
Skrevet d. 23/04-2007
kl. 20:11:08
Heterandria er god udenfor. Men jeg kender en dansker der holder pygmaeus ude hele sommeren hvor temperatuen svinger mellem 8 og 24C. De er meget smukke dyr han har!

Resten på din liste er mere tvivlsomme. Måske guppy.

Martin
Michael Winther
Skrevet d. 28/05-2007
kl. 19:39:18
Den 26.5. udsatte jeg X. captivus Illescas i en balje i haven. vandtemp. (i overfladen): 17 grader. Der er koldere på bunden.
Jeg tøver endnu lidt med at putte fisk i de sidste baljer, selvom temperaturen efterhånden kryber opad, mangler vi lige nogle gode solskinsdage heroppe i Nordjylland. Forhåbentlig kan de sidste fisk udsættes næste weekend. De seneste år har jeg udsat Gambusia holbrooki den første weekend i maj og Ch. audax El Toboso, Ch. lateralis, X. captivus og Z. tequila den første weekend i juni.
I år er Innes Gambusia kommet ud midt i april.
For første gang har jeg set små (ca. 1½ cm)vandkalve i to af mine baljer. Det er grådige rovdyr, som skal fanges op. I lørdags kom jeg også hjem med en god spandfuld dafnier. Foder til både inde og ude. Pas iøvrigt på når i fodrer med "levende" nu, for netop vandkalvelarver kommer nemt med i fangsten. I min spand var der flere, kun een cm lange og sytrådstynde. De er små nu og kan overses, men de kan hurtigt vokse sig store.
Lillian Werliin
Skrevet d. 29/05-2007
kl. 23:08:04
Jeg har endnu ikke damme/tanke ude men har skafet palletanke til næste år, så jeg glæder mig vildt til dette nye projekt, og følger derfor ivrigt med i Jeres indlæg.
Torben Lyng
Skrevet d. 30/05-2007
kl. 08:02:19
Jeg har sat mine Ameca splendens ud i en 90liter murerbalje sidste weekend.
Lillian Werliin
Skrevet d. 31/05-2007
kl. 22:51:29

--------------------------------
Torben Lyng skrev:
Jeg har sat mine Ameca splendens ud i en 90liter murerbalje sidste weekend.
-Jeg troede at murebalje afgav giftstoffer, men er der andre der også bruger -har brugt det?-------------
Thue Grum-Schwensen
Skrevet d. 01/06-2007
kl. 05:05:20
Enn murerbalje er pefekt - og hvis den får lov til at stå ude lidt, før den bruges til fisk, er dr ingen problemer med giftstoffer. I fjor havde jeg ti i gang med fisk og planter :-)

De bedste hilsener

Thue

P.S. Jeg sletter nogle af dine gentagelser ;-)
Michael Winther
Skrevet d. 01/06-2007
kl. 15:20:30
Murerbaljer lugter fælt når man køber dem. Jeg skyller dem grundigt og sætter dem op med vand, planter og en god portion dafnier/cyclops mindst en måned før fiskene kommer i. Det er nok. Ingen fisk er døde af "giftig balje" her hos mig.
Lillian Werliin
Skrevet d. 01/06-2007
kl. 15:59:37
Hvor får i jeres dafnier og cyclops fra?
Michael Winther
Skrevet d. 01/06-2007
kl. 16:31:50
Fra fiskefrie skovsøer.
Thue Grum-Schwensen
Skrevet d. 03/06-2007
kl. 14:36:23
Så lykkedes det også i år at få lidt fisk ud. En murerbalje med Højlandsplatyer (Xiphophorus evelynae), en med kaudier og endelig overvintrede Innes Gamusia ude i en balje, og det ser ud som om, der er nogle tilbage. Baljerne bundfrøs heller ikke på noget tidspunkt i den generelt milde vinter, vi havde (ikke engang under snestormen).


Yderligere tre baljer er gjort klar, så der kan komme flere fisk ud i næste weekend eller deromkring efter planen. På grund af min flytning er det hele blevet lidt forsinket i år - men hvis man har en have, så skal have man da have lidt baljer, planter og fisk ude - ellers er hyggen da helt væk ;-)

De bedste hilsener

Thue
Lillian Werliin
Skrevet d. 05/06-2007
kl. 18:54:22
Ok i skovsøer, men hvordan fanger du dem og hvordan ser du det er dafiner og ikke noget som tager fiskene.
Michael Winther
Skrevet d. 05/06-2007
kl. 20:04:36
Lige siden jeg lærte at gå har jeg gået og kigget ned i søer og åer. Jeg har en livslang fascination af livet i ferskvand. Men det er nu ikke nødvendigt for at kunne genkende foderemner man fanger. Køb dig en god bog om emnet, fx: Små dyr i sø og å, og gå så på opdagelse i dansk ferskvand! Et almindeligt finmasket børnefiskenet kan være en start, senere får du nok brug for et kraftigere net.
Lillian Werliin
Skrevet d. 06/06-2007
kl. 00:35:58
Tak til dig Michael, jeg vil købe en sådan og så gå ud i skoven med net og spand;) Kan lige se det for mig;) Men jeg har nu og så så langt jeg kan huske tilbage været fasineret af vand og hvad der skete nede i det. Vi havde en lille bæk ikke langt fra mit hjem og her fangede vi alt lige fra hundestejler til niøje. Mange var de gange hvor vi gik med hjemmelavet nylonstrømpenet og spand for at udforske, men vi forstod aldrig hvorfor fiskene døde.
Lillian Werliin
Skrevet d. 10/06-2007
kl. 19:03:22
Hvad gør I når det er så varmt som det er for øjeblikket? Putter i koldt vand i eller hvad gør i med jeres baljer. Står de i skyggen?
Thue Grum-Schwensen
Skrevet d. 10/06-2007
kl. 19:43:51
Ja, jeg putter koldt vand i, når der er fordampet tilstrækkelig meget. Jeg har baljer i sol, i halvskygge og i skygge - alt efter hvilke fisk, der er tale om.

Sol kan f.eks. være makropoder og nogle arter sværddragere- de kan tåle temperatursvingninger og både lave og høje temperaturer.

Halvskygge kan være Xiphophorus milleri, som også er fin til temperatursvbingninger (i hvert fald den stamme, jeg har), forskellige Goodeidearter som Xenotoca eiseni med flere.

Skygge kan for eksempel være Xiphophorus evelynae (Højlandsplaty) og Phalloceros caudimaculatus reticulatus (Kaudier), som også kan tåle temperatursvingninger, men ikke er glade for alt for høje temperaturer.

I dag har jeg i øvrigt sat endnu tre arter i tre murerbaljer:

Xenotoca eiseni, Granja Sahuaripa, Jalisco. Mexico


Characodon lateralis, Los Berros, Durango. Mexico


Gambusia holbrooki, Manavgat Selale. Tyrkiet 2002

De bedste hilsener

Thue

Lillian Werliin
Skrevet d. 11/06-2007
kl. 18:38:03
Putter du jord eller grus i? Jeg synes det bliver noget være pludder/mudder. Jeg har idag fyldt en 90 l murerbalje med vand og planter, men jeg tror ikke der kommer fisk i denne sommer.
Michael Winther
Skrevet d. 11/06-2007
kl. 20:56:44
Pod med lidt dafnier og lad den stå en uge til fjorten dage. Du kan sagtens nå at få fisk i denne sommer.
Lillian Werliin
Skrevet d. 11/06-2007
kl. 21:36:58
Det er osse fint men hvad gør i putter I grus ellerjord i bunden?
Michael Winther
Skrevet d. 11/06-2007
kl. 21:50:35
Jeg har kun et tyndt lag sand. I løbet af sommeren vil der dannes i lag detritus (dødt organisk materiale under nedbrydning). Jeg putter også altid snegle og vandbænkebidere i, netop for nedbrydningen.
Større planter står, for nemheds skyld, i potter med lerblandet jord.
Martin Tversted
Skrevet d. 11/06-2007
kl. 22:37:11
Når jeg opretter havedamme er der altid et 10 cm tykt lag sand i bunden. Dette er vigtigt for at der kan opnåes en balance i vandet. Og der skal gerne beplantes med vandplanter. Jeg bruger det kun i de nedgravede murerbaljer, men det er besværligt her da fiskene jo som regel skal fanges igen. En løsning er at planterne står i lerpotter nede i vandet. Det gør dem flyttelige og der kommer omsætning i vandet.

Flere af akvarieplanterne har i øvrigt godt af et sommerophold i haven.

Martin
Lillian Werliin
Skrevet d. 30/08-2007
kl. 19:45:54
Hvornår tager i jeres fisk ind. Det er jo allerede temmelig koldt i min balje ihvertilfælde.
Thue Grum-Schwensen
Skrevet d. 30/08-2007
kl. 19:51:40
Ja, der er ikke meget Indian Summer over det her lige nu. I løbet af september plejer mine at komme ind. Hvis vejret fortsætter sådan her, bliver det nok først i september i år :-(

Thue
Lillian Werliin
Skrevet d. 28/10-2007
kl. 12:27:07
Måler du temperaturen eller tæller du bare døde fisk;)
Thue Grum-Schwensen
Skrevet d. 28/10-2007
kl. 12:38:20
Ingen døde fisk i år. Det er faktisk rigtigt. Til gengæld færre unger generelt, end der plejer at komme i løbet af sommeren.
Det er selvsagt temperaturer, der er afgørende (lidt efter gefühl efterhånden) - og de kan tåle lavere temperaturer, inden de skal ind, end når de kommer ud - typisk.
Hvis de kommer ind til meget varme, kan de til gengæld finde på at gå i gang med ynglesæson nummer to, og det er ikke altid formålstjenligt.

De bedste hilsener

Thue