Skandinavisk selskab for folk
der holder og holder af
ungefødende akvariefisk i naturform
Autologin:
Glemt login?

Forum: Ordet er frit

Tilbage til forum

Til Mexico for at se på levendefødende fisk

Følg denne post: Du har her mulighed for at følge denne post. Dvs. at du fremover vil modtage en email hver gang der er nyt i denne post.

Din email:

Forfatter / Dato Emne
Thue Grum-Schwensen
Skrevet d. 11/04-2008
kl. 14:28:49
Lørdag den 19. april drager vi to medlemmer af Poecilia Scandinavia afsted til Mexico.

Vi skal blandt andet besøge Mexico City, hvor der inde midt i kæmpebyen rundt omkring i resterne af den sø, som byen egentlig er bygget på, stadig kan findes fisk - hovedsalig levendefødende, men også andre.

Vi besøger også Aqua Lab ved Universitetet i delstaten Michoacan, Morelia. Her overrækker vi de penge, som Poecilia støtter bevaringsprojektet med i 2007 og 2008 via kontingentet samt de midler, frivillige har givet. I alt 10.000 Dkk. til bevaringsarbejdet for de truede fisk i Mexico. Vi har jo tidligere besøgt både Aqua Lab og det mellemste Mexico og kan se, at der er store problemer, men også at indsatsen virker, og der kan nås meget for relativt beskedne midler.

Sidst, jeg var der, besøgte vi La Mintzita - et vandområde nær Morelia, som også forsyner millionbyen Morelia med vand. Her er blandt andet en papirfabrik en trussel, og myndighederne har indtil nu afvist at samarbejde blandt andre med universitetet om et bevaringsprojekt.

Denne gang besøger vi også Zacapu-søen, hvor der er et bevarings-projekt i gang, og hvor det ser ud til at fungere. Den ligger også i Michoacan.

Vi besøger også Patzcuaro-søen, der ligger ved Michoacans næststørste by (Patzcuaro). Søen er omgivet af indianske landsbyer, og der fiskes stadig med trekantede net som fra før den spanske invasion...

Chapala-søen når vi måske også. Det er Mexico`s største sø, og den ligger på grænsen mellem delstaterne Michoacan og Jalisco. Dræning har fået vandstanden til at falde voldsomt, så der på et tidspunkt var flere kilometer fra bredden og ud til vandet hele vejen rundt. Efter at der er blevet grebet ind overfor nogle af drænings-projekterne, er vandet så småt begyndt at stige igen - så det kan nytte ! Det mindsker landbrugsproduktionen, men giver øget mulighed for fiskeri.

Endelig bliver det nok også til et besøg ved den mexicanske vestkyst - sandsynligvis også i delstaten Michoacan eller tæt på.

Overalt i området findes der forskellige former for levendefødende fisk, hvoraf mange, omend ikke alle, er truede. Der er forskellige arter af Goodeider (som jo er kendetegnet ved, at ungerne efter klækning bliver i hunnen og får næring fra en navlestreng, som i øvrigt også kan ses umiddelbart efter fødslen), og på Aqua Lab opdrætter de i øvrigt bortset fra en uddød art samtlige Goodeidearter (nogle dog med større held end andre), men desuden er der andre levendefødende - forskellige Poecilia-arter, Poeciliopsis-arter, lidt Xiphophorus (sværddragere) og andre fra Poeciliidae-familien. Der er også andre fisk - killier, små karpefisk og vanddyr som for eksempel Axolotl´er.

Hvis vi får nogle hjem, bliver det i givet fald dog kun fra Aqua Labs opdrætsanlæg, da det kræver helt specielle tilladelser at tage vildfangede fisk fra naturen ud af Mexico.


Undervejs vil vi et par gange eller fire skrive små rejsebreve og statusrapporter, som bliver offentliggjort på Poecilia Scandinavia´s hjemmeside: https://poecilia.org - og med eneret for Poecilia Scandinavia. Senere vil der kommende mere omfattende artikler - blandt andet biotopbeskrivelser og samtaler med mexicanske biologer og forskere i Poecilia Bladet, der udgives af Poecilia Scandinavia.

Vi er i Mexico i godt tre uger, og hele turen kommer ikke til at handle om fisk. Kunst, kultur, arkitektur og historie skal der også blive tid til - for også på de områder er Mexico noget helt specielt og spændende !

Michael Winther
Skrevet d. 11/04-2008
kl. 19:25:12
Så er der vel bare to ting at sige: Hold op hvor jeg misundelig! og jeg håber at I får en rigtig god tur (glæder mig til at læse rejsebreve)!!!