Skandinavisk selskab for folk
der holder og holder af
ungefødende akvariefisk i naturform
Autologin:
Glemt login?

V International Livebearer Weekend
3.-5. May 2013, Preikestolen Fjellstue, Stavanger, Norway

Foredrag og foredragsholdere


Om ungefødere og delstaten
Chiapas i Mexico
Rune Evjeberg er fra Stavanger i Norge. Han er 35 år og har rejst flere gange i Mexico for at studere ferskvands-biotoper. Hans foredrag bliver en kort introduktion til den flotte, mexicanske stat Chiapas, natur, biotoper og fisk.


Levendefødende halvnæb

Jan Huylebrouck, der har skrevet flere videnskabelige artikler og blandt andet står beskrivelsen af det nye halvnæb, Nomorhamphus rex, vil blive medtaler i foredraget om ungefødende halvnæb sammen med Ulrike Korte. Jan Huylebrouck er knyttet til Det Zoologiske museum i Bonn.

Foredragsholder: Ulrike Korte, formand for en tysk studiegruppe om halvnæb.
Foredraget vil handle om de forskellige slægter af familien Hemirhamphidae (levendefødende halvnæb), især livshistorie og biologi i søster slægterne Dermogenys / Nomorhamphus og de krav, som Nomorhamphu-arter i særdeleshed stiller for at blive holdt i akvarier.

Jeg vil benytte lejligheden til at fortælle om vores Hemirhamphidae studiegruppe og at præsentere arbejde og resultater inden for denne gruppe.

Jeg er vant til at holde fisk siden min tidlige barndom, da både min fars og min mors familie var aktive akvarister, så jeg voksede op med at holde fisk. Udover andre akvarie-klubber, er jeg medlem af DGLZ (Poecilia Scandinavias tyske søsterorganisation) og fungerer her som dommer ved de årlige udstillinger.

For eksempel har jeg bevaret arten Nomorhamphus towoetii i omkring tolv år nu.


Kønskonflikt i dyreverdenen:
Hvordan taktiske guppyhunner undgår ivrige guppyhanner


Foredragsholder: Josefine Bohr Brask, ph.d.-studerende på Biologisk Institut, Københavns Universitet. Specialiseret i dyreadfærd og evolution. Har medvirket i forskning om bl.a. insekter, pattedyr og fisk.
Resumé af foredrag:
Guppyen har i et halvt århundrede været en favorit indenfor dyreadfærds-forskning. Et vigtigt aspekt af dyreadfærd, som netop nu bliver studeret hos guppyen, er kønskonflikt: Hos mange arter har hanner og hunner forskellige interesser, når det kommer til reproduktion, og det kan føre til, at hvert køn udvikler strategier, hvormed de prøver at få kontrollen over reproduktionen. Dette foredrag vil handle om, hvorfor guppyen er så populær hos adfærdsforskere, og hvordan artens fascinerende adfærd hjælper os med at forstå kønskonflikt i naturen.
Internationale GWG (Goodeid Working Group) og om at holde ungefødende fisk
udendørs om sommeren


Kurator Michael Köck, Haus de Meeres, Aqua und Terra Zoo, Wien.
Jeg var født i 1968 i stenbukkens tegm. Traditionelt er den ofte skildret med en fiskehale, så min vej til at blive akvarist og opdrætter har været forudbestemt fra det første øjeblik. I de følgende år blev det en passion. I 1998 specialiserede jeg mig i Goodeider. Efter at have erkendt den kritiske situation, som stort set alle arter af Goodeider befinder sig i i naturen, besluttede jeg at arbejde for og med en international gruppe for at bevare dem. Gruppen blev en realitet i 2009.

I mellemtiden – i 2005 – var jeg blevet ansat som kurator på Haus Des Meeres, en Zoo i hjertet af Wien. Den zoologiske haves ledelse har fra begyndelsn støttet Goodeid Working Group (GWG) med både penge og plads i den zoologiske have. I dag opdrætter jeg mere end 50 populationer fordelt på 30 arter af Goodeider i mere end 80 akvarier i den zoologiske have. I mellem dem er sjældne arter som Allotoca meeki og Allodontichthys polylepis.

Min tale er sat sammen af to forskellige dele, som dog er forbundet med hinanden ved at handle om usædvanlige måder at holde ungefødende fisk på.

Første del handler om starten af og udviklingen af Goodeid Working Group – den internationale bevaringsgruppe for Goodeider. Gruppen er både et svar på den kritiske situation i naturen og på den dårligt dokumenterede forsvinden af mange samlinger i fangeskab. Hvad der er sket, gruppens mål og successer, og et glimt af fremtiden vil blive omtalt kort. Foredraget vil vise, hvordan internationalt samarbejde for alvor kan fremme arbejdet med at bevare truede arter af fisk.

Anden del af foredraget handler om en usædvanlig, men fin måde at holde ungefødende fisk: Udendørs om sommeren. Denne måde at opdrætte på indeholder en række positive effekter for både fisk og mand (F.eks. UV-lysets indflydelse, varieret foder m.m.). Eksempler vil blive givet på hvilke arter, der kan vælges til denne form for opdræt, hvilke fakta, der er vigtige, og hvor forskellene i forhold til traditionelt opdræt i akvarier kan ses. Udendørs sommerophold vil blive introduceret som et meget interessant valg i fiskehold – og med mange overraskelser.